ČETIRI BURNE GODINE / Gotovo je! Ovako je izgledao šesti saziv Sabora

Šesti saziv Sabora raspušten je u petak nakon dva burna tjedna u kojima Vlada nije uspjela održati kvorum. Vladajuća koalicija na čelu s Ivom Sanaderom osvojila je većinu, a tada nitko nije mogao ni pretpostaviti da će se na dan raspuštanja tog istog saziva, bivši premijer pojaviti na sudu.

28.10.2011.
14:15
VOYO logo

U danas raspušteni šesti saziv Hrvatskog sabora na prošlim je parlamentarnim izborima, koji su održani 25. studenoga 2007., izabrano 153 zastupnika. Najviše zastupnika u parlamentu, 66, tada je dobio HDZ, SDP je dobio 56 zastupnika, HNS 7, HSS 6, 8 mandata dobili su zastupnici nacionalnih manjina, od kojih 3 SDSS, po tri zastupnika imali su IDS i HDSSB, HSLS je imao dva, a HSP i HSU po jednog zastupnika.

Sabor je u šestom sazivu održao 24 plenarne sjednice, na kojima je donio više od 800 zakona i drugih akata, među kojima i oko 300 zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Šesti saziv Sabora konstituiran je 11. siječnja 2008., a idući dan parlamentarna većina, odnosno vladajuća koalicija koju su činili HDZ, HSS, SDSS, HSLS, HSU i zastupnici nacionalnih manjina izglasala je povjerenje Vladi na čelu s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom.

Sanader je premijersku dužnost obnašao do 1. srpnja 2009., a pet dana iza Sabor je izglasao povjerenje Jadranki Kosor kao novoj premijerki te članovima njezine Vlade.

Krajem srpnja iste godine vladajuću je koaliciju napustio HSU, a u srpnju 2010. i HSLS, iako su njihovo dvoje zastupnika Ivan Čehok i Antun Korošec, koji je u zastupničkim klupama mijenjao tadašnju potpredsjednicu vlade Đurđu Adlešič, izašli iz HSLS-a i kao nezavisni zastupnici podržali vladu Jadranke Kosor, a njihova bivša stranka izgubila je parlamentarni status. Vladajućoj većini priklonio se i bivši HNS-ovac Zlatko Horvat, koji zajedno s Čehokom i Adlešič čini Klub nezavisnih zastupnika.

Parlamentarna većina, odnosno njezin kvorum u sabornici, u pitanje je dovedena i proteklih tjedana, nakon što su stranke Kukuriku koalicije proglasile bojkot rada u Saboru, a kvorum u sabornici odbili su činiti i zastupnici SDSS-a.

Nakon što dva tjedna zaredom vladajuća koalicija nije uspjevala održati kvorum, to im je pošlo za rukom prije tjedan dana, kada je 77 zastupnika, točno koliko je potrebno za kvorum, u sabornici izglasalo 40-tak zakona i odluka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas je, nakon odluke o raspuštanju šestog saziva parlamenta, svim zastupnicama i zastupnicima tog saziva poželio sreću i zdravlje te ih pozvao na domjenak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasprava je nekad bila ugodna, nekad manje ugodna, a zastupnicima i zastupnicama bez obzira na dresove i boje dresova, želim puno sreće, dobro zdravlje i da im se ostvari ono što žele", poručio je Bebić u sabornici.

U videozapisima pogledajte kakva je atmosfera ponekad vladala u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo