POSLJEDICE POTRESA / Grad Zagreb joj neće obnoviti kuću, ali hoće susjedi! Skromna starica: 'Samo tražim sobicu...'

Inicijativu za izgradnju kuće pokrenula je predsjednica Mjesnog odbora Čučerje.

30.4.2020.
20:54
VOYO logo

Među dvadesetak tisuća Zagrepčana koji su u potresu ostali bez krova nad glavom je i 74-godišnja Ruža Lepušić iz Čučerja. Prije godinu dana joj je preminuo suprug, djece nema, a kuća samo što se ne uruši.

Njezini susjedi, uz pomoć donatora, odlučili su do rujna gospođi Ruži izgraditi novu kuću. Više donosi naš reporter IvanŽada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon potresa kratko je živjela kod rođaka.

"Kod njega sam bila tri tjedna, ali sam vidjela da ne ide. Svakog gosta tri dana dosta", rekla je Ruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučila se vratiti kući. Iz mjesnog odbora dobila je kamp kućicu i kemijski toalet. Željela je biti uz kuću koju je vlastitim rukama sa suprugom izgradila 1968.

"Mi smo to radili kako smo mogli i kako smo imali novaca. Tako je prije bilo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprug je bio soboslikar, ona radnica. Oboje su radili više od 35 godina i otišli u zasluženu mirovinu. Život im je, ističe Ruža, bio skroman, ali ispunjen i pun ljubavi.

"Lijepo smo si sredili da malo uživaš, išli smo par godina na more i tako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je, nakon velike poplave iz 1964., druga velika prirodna katastrofa koju neće zaboraviti. No tada je bila mlada i nije ostala bez svega kao danas.

"Sve mi se razlupalo, cijeli život. Meni je već dosta života. Ja bih najradije nekud otišla i nikada se vratila ne bih. Tako mi je došlo. Ne znam. Cijeli život se mučiš i ovako ti dođe", uz suze je rekla Ruža Lepušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djece nisu mogli imati, no nakon nevolje koja ju je snašla dobila je puno, kako kaže, svoje djece. A to su susjedi koji su se udružili kako bi joj od temelja izgradili skromnu, ali novu kuću.

"Samo tražim sobicu, kuhinju, kupaonu i malu verandicu da imam za cipele. I to mi je sve, drugo mi ništa ne treba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas joj je kamp kućica spavaća soba, a garaža dnevni boravak i kuhinja. Inicijativu za izgradnju kuće pokrenula je gospođaZvjezdana, a ubrzo su se uključili i znani i neznani kako bi pomogli da gospođa Ruža što prije dobije novu kuću.

"Ljudi se nude za pomoć i kada je materijal u pitanju i radna snaga. Imamo već spreman namještaj i samo moramo krenuti", naglasila je Zvjezdana Žuglić, predsjednica Mjesnog odbora Čučerje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S rušenjem kreću već sljedeći mjesec, a gospođa Ruža sredinom rujna trebala bi useliti u svoj novi dom.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo