ZBOG VELIKIH VRUĆINA / Zagreb opet pod upozorenjem zbog visoke koncentracije ozona. Grad objavio upute

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'U slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom'

4.7.2022.
12:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Stiglo je ljeto, a visoke temperature već su na vrhuncu. Zato su se iz Grada Zagreba oglasili o mogućoj povećanoj koncentraciji ozona zbog velikih vrućina.

"U ljetnim mjesecima, u uvjetima visokih temperatura zraka i visokog UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija čiji je rezultat pojačano stvaranje prizemnog ozona (O3) što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka", kažu iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba, na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 µg/m3) u petak 1. srpnja 2022. u trajanju od 12:00 do 14:00 sati, u subotu 2. srpnja u trajanju od 15:00 do 20:00 i u nedjelju u trajanju od 10:00 do 17:00 i od 19:00 do 20:00 sati. Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 µg/m3", poručuju.

Image
upozorenje iz ureda gradonačelnika /

Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu: 'Djeca, trudnice i stariji neka ne izlaze'

Image
upozorenje iz ureda gradonačelnika /

Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu: 'Djeca, trudnice i stariji neka ne izlaze'

Građane upućuju i na upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba u kojima stoji da "u slučaju loše ili vrlo loše kvalitete zraka potrebno je razmisliti o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno loše kvalitete zraka preporuka je izbjegavati fizičku aktivnost na otvorenom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelili su nekoliko savjeta i preporuka. Kažu da je bolje za kuhanje koristiti električna kuhala i pećnice, a ne plinske štednjake i štednjake na kruto gorivo. Kažu da je bolje ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama te ne čistiti sredstvima koje sadrže kemikalije i otapala.

Trudnice, mala djeca, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe trebale bi izbjegavati izlazak na ulice. Pozivaju građane da ponašanjem i aktivnostima smanje korištenje motornih vozila ili barem smanje brzinu kretanja kako ne bi dodatno doprinijeli onečišćivanju zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ostale upute možete pročitati na njihovim službenim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo