'BETONJARA U PARKIĆU' / Građani brane park na Knežiji, Juričan podržao investitora: 'Pusti te glodavce koji organiziraju peticije, neka samo skviče'

Image
Foto: FB / Dario Juričan / Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira

Redatelj i aktivist Dario Juričan u svojoj poznatoj maniri poslao je poruku investitoru, a nije zaboravio ni prvog čovjeka Grada

11.8.2020.
10:05
FB / Dario Juričan / Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira
VOYO logo

Građani i građanke Knežije uz podršku Društva arhitekata Zagreba, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komora arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društvo krajobraznih arhitekata brane svoj park. No investitoru koji na tom mjestu želi izgraditi zgradu podršku je pružio gradonačelnik svemira Dario Juričan.

Image
GRAD PO MJERI... ČOVJEKA? /

Građani i opet brane još jedan svoj park od Grada, arhitekti upozoravaju: 'Zagreb treba novi GUP'

Image
GRAD PO MJERI... ČOVJEKA? /

Građani i opet brane još jedan svoj park od Grada, arhitekti upozoravaju: 'Zagreb treba novi GUP'

''Potporu investitoru da napravi betonjaru nasred parkića u Knežiji'', Juričan je podrobno objasnio na Facebooku: ''Dragi moj Luka Kaiću! Dokone galamdžije iz Društvo arhitekata Zagreba, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatske komora arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista i Hrvatskog društvo krajobraznih arhitekata, kao i stoka sitnog zuba sa Knežije, smatraju kako tvoje novo građevinsko remek-djelo od 10 etaža, a kojeg opravdano planiraš utefteriti u parkić na Knežiji, nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba. Ja ti ovim putem, dragi moj Luka, dajem javnu podršku da izdržiš i omogućiš nam još jednu solidnu betonsku jedinicu, nalik onima kakve si već prije omogućio Ratku Mačeku, Ivi Sanaderu, Ivanu Crnjcu, Ivici Todoriću i sijasetu drugih odličnika. To što su neki od njih u međuvremenu smještaj potražili u zatvoru, a drugi dane umjesto u dvorima koje si im izgradio provode po sudovima, nikako ne znači da su nezadovoljni tvojom gradnjom. Svako njihovo gostovanje u crnoj kronici reklama je i za tebe, dobri moj Luka''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekujem da me pozoveš na gin-tonic pa da čujem i sočnu priču kako si za shopping centar Meridijan 16 preko Siget ulaganja kupio zemljište koje je prva, ''na vrijeme'', kupila kći Željka Šelendića Šele, velikog pajde od našeg Gradonačelnika, Rezača etiketa. A Šela, dragi moj Luka, taj fakat zna! Šela je znao Rezačevoj maloj godinama besplatno rentati stan, a potom joj ga i za male pare i prodati. Znaš ti, moj Luka, kako se u ovom gradu posluje, pa nisi ti tamo neki pikzibner. Kužiš ti spiku, uvezao si se s kim si trebao pa sad jurišaš kao nosorog na parkić. Lajkam i to kako ti je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić lake ruke omogućio lokacijsku dozvolu i kako su mu puna usta biranih riječi za taj tvoj projektić'', navodi Juričan.

Ali i upozorava: ''Samo, moj Luka, nisi nešto updejtan, Rezač etiketa je politička lešina i ja sam novi gazda grada pa očekujem za moju potporu dva stana na Knežiji. Jedan naravno ide mojoj ljubavnici, a drugi pajdi iz HDZ-a s kojim ću regulirati većinu u Skupštini, jer to nam je, kužiš, nužno da bi podržali sjajne projekte poput ovog tvog. Pusti te glodavce koji organiziraju peticije, neka samo skviče, znaš da će ti u Hrvatskoj sve oprostiti osim uspjeha! Ti i takvi zavidnici kojima je nekakvo stablo draže od betona ne osjećaju ovu našu zemlju! Zgrožen sam, dobri moj Luka, kako te tare ta strašna antipoduzetnička klima. I zato rokamo dalje, dok se osmerokatnica ne izdigne nad cijelim kvartom poput velikog Titanica koji bu tako nježno nasukan svjedočio naš uspjeh''.

Podsjetimo, krajem lipnja ove godine Grad Zagreb je izdao lokacijsku dozvolu za izgradnju nove stambeno-poslovne zgrade na križanju ulica Davorina Bazjanca, Ludovika Zelenka i Papove ulice u naselju Knežija. Taj prostor je izvornim planom naselja bio planiran kao zona manjeg trgovačkog centra s blago deniveliranim popločanim trgom i perivojno uređenim okolišem, a na taj način ga se i cijelo vrijeme od njegova nastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani i građanke se protive izgradnji nove zgrade jer bi donijela novo opterećenje prometne i komunalne infrastrukture, a naselje bi ostalo bez još jednog zelenog prostora koji funkcionira kao javni prostor čime bi se narušila kvaliteta stanovanja u naselju, a sama bi zgrada svojim volumenom narušila izvorni koncept kvarta. Stoga peticijom od Grada traže zaustavljanje pokrenutih procedura, poništenje lokacijske dozvole i zaustavljanje izgradnje, kao i odgovor na pitanje zašto Grad Zagreb rasprodaje svoj javni prostor u proceduri u koju nisu uključeni lokalni stanovnici i stanovnice što se protivi Zakonu o prostornom uređenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpise za peticiju prikupljaju tijekom kolovoza svakim radnim danom od 18 do 19 sati ispred prostorija Mjesnog odbora Knežija u Albaharijevoj 2 te u kafićima Birtz, Dubrovnik i Panta rei na Knežiji. Podršku su im pružili i njihovi sugrađani i sugrađanke okupljeni u inicijativi Savica za Park i Udruzi građana Siget, kao i stručne institucije iz područja arhitekture, urbanizma i krajobrazne arhitekture.

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Udruga hrvatskih urbanista i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) pozvale su stručne službe Grada Zagreba da preispitaju svoju odluku o izdavanju lokacijske dozvole za izgradnju zgrade na Knežiji, upozoravajući i da ona nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo