prijenos duga / Građani dužni milijardu kuna poreza više nego 2012. godine

Nepune tri godine nakon objave liste poreznih dužnika, država je uspjela stisnuti neplatiše poreza. Ukupni dug tvrtki i obrta, smanjio se za trećinu, odnosno za 10 milijardi kuna. No jedini koji se ne uklapaju u ovu pozitivnu računicu su građani. Usprskos objavi njihovih imena na listi srama, danas su dužniji više od milijardu kuna nego 2012. godine

24.5.2015.
18:41
VOYO logo

Objavom stupa srama sredinom 2012. godine, htjelo se pritisnuti porezne dužnike – javnim sramoćenjem. 

Lista dužnika podijeljena je na tri kategorije - tvrtke, obrte i građane. Njihov ukupan dug prije tri godine bio je 29, 9 milijardi kuna, a zaključno s travnjem ove godine je 21 milijardu. Kad se izuzmu tvrtke otkriva se kako se broj dužnih obrta smanjio s 13.000 na 8.000, a građana sa 81.000 na 71.000, smanjio se i dug obrtnika sa 4,4 na 3,2 milijarde kuna, ali dug običnih povećao se sa 9,9 milijardi kuna na 11 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje je jednostavno – obrti su se ugasili, ali dug je ostao.

"Likividirali su obrt pa nisu više oni koji vode djelatnost, nego su sad fizičke osobe i kad on likvidira svoju djelatnost, on nije više dužan djelatnosti nego je dužan kao obični građanin jer je i dalje fizička osoba", pojasnila je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Turković Jarža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno i dalje je njihov dug nenaplativ, pa se tako nakon prvog vala utjerivanja duga od neplatiša, posljednjih godinu dana ukupan dug ne smanjuje. Ipak, stručnjaci ističu da je sramoćenje bio pozitivan korak.

"To što sada pomalo stagnira je vjerojatno i ta kriza i nedostatak novca, no u svakom slučaju se ta mjera pokazala uspješnom", dodala je Turković Jarža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali neće nastaviti biti uspješna jer za očekivati je da obrt koji se ugasio svoj porezni dug neće otplatiti, a na njega će kamate samo rasti i rasti. Upravo zato, doznajemo, sada se radi na novim izmjenama zakona o obveznim odnosima prema kojem bi se kamate tih očajnih dužnika mogle uvelike smanjiti – kako bi im se omogućilo da se napokon maknu s ove liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo