Novi način života / Građani se privikavaju na stajanje u redovima pred trgovinama: 'Ovo će nas dijelom trajno promijeniti'

Psiholog Zvonimir Galić kaže da ovo pokazuje koliko smo svi spremni na promjenu i odgovorno ponašanje

9.4.2020.
19:09
VOYO logo

Potrošnja će svakako rasti ovih dana zbog priprema za blagdane. Iako je preporuka da se šira obitelj koja se do sada nije družila, ne Okuplja ni na Uskrs - kupuje se kao da na veliko stižu gosti. 

U dugačkim redovima i pred trgovinama, uz sigurnosni razmak, na ulazak se čekalo i do pola sata. No, ne uvijek i svagdje poštujući propisane mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U redu nema nereda - sigurnosni razmak, maske, rukavice i puna kolica namirnica nakon obavljene kupnje.

"Rekao sam ženi, neću sada tjedan dana da vidim niti jedan dućan, zato sam sad potrošio tisuću i pol kuna i mislim da sam namirio sve", rekao je Stjepan iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulazak u trgovine čekalo se od 15-ak minuta  do pola sata. U kupovinu rijetki odlaze svakodnevno, a odlaska po jednu ili dvije stvarčice koje nedostaju više nema.

"Jedno pola sata sam stajala u redu, suprug je već obavio jednu kupnju i odnio doma klincima, a idemo u nabavku sigurno jednom tjedno", rekla je Ambra iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stajanje u redovima se svi polako navikavaju

"Idem da imamo što jesti, imam malu bebu tako da evo svako drugi ili trći dan, idem jer od nečega se mora živjeti", kazao je Miroslav.

Na stajanje u redovima svi se polako navikavaju, a građane više ljute oni koji se ne pridržavaju sigurnosnih  mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad dođete po neki papir stojite u redu, u banku stojite u redu. Rođen sam u bivšoj Jugi stajao sam u redu. Navika. Nije problem", rekao je Goran.

"Uđete unutra ne možete proći, po pet ih je na okupu. Inače ne smeta mi ovo i podržavam sve, ali smeta mi kad idu s malom djecom, pa moraš paziti na djecu"; rekao Milan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo će pokazati koliko smo svi spremni na promjenu

Novi način života i nova pravila ponašanja ono je što nam je donijela ova epidemija, psiholog Zvonimir Galić kaže da ovo pokazuje koliko smo svi spremni na promjenu i odgovorno ponašanje.

"Ovo je situacija koja je skroz drugačija i nenormalna i pokazala je koliko je velik naš kapacitet da se promijenimo. Bilo nam je nenormalno raditi od kuće i živjeti online, tako je i s kupnjom - ponašamo se prilagođeno drugačijoj situaciji", kazao je psiholog Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove zdravstvene slijedi i ekonomska kriza koja, kaže, za sobom nosi depresiju i strah od prevelikog trošenja ali i puno više opreznosti.

"Ova situacija će nas dijelom trajno promijeniti. Promijenit ćemo način komuniciranja, rada i kupovanja i bojim se da će se nenormalna situacija nastaviti dok se ne nađe cjepivo. Dakle, kako kaže struka, za godinu i pol, tada mi ćemo već biti drugačiji jer ovo sad neke stvari je promijenilo trajno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sada drukčije je sve pa i čekanje u redu, a svi se nadaju da će sve ove nove promjene trajati što kraće.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo