neugodno iznenađenje / Građani šokirani cijenama na tržnicama: Pojedino povrće duplo skuplje nego donedavno

Image
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Kao jedan od razloga nedostatka robe i divljanja cijena navodi se i suša koja je tijekom ljeta poharala pola Europe

18.9.2018.
8:11
Damir Špehar/Pixsell
VOYO logo

Cijene voća i povrća na nekim tržnicama su porasle, pogotovo rajčice, patlidžani, rog paprike i babure koji koštaju duplo više za razliku od prošle godine. Samo na Jarunskoj tržnici proteklog vikenda mogla se naći paprika rog i babura po cijeni od 25 kuna po kilogramu, dok su cherry rajčice koje su se donedavno mogle pronaći po cijeni od 10 kuna sada duplo skuplje. 

Cijene ovih namirnica visoke su i u trgovačkim lancima zbog čega i sami preprodavači dižu svoje cijene, a to rade i proizvođači koji prodaju svoju robu, otkrio je neimenovani prodavač povrća za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Zagrebačkih tržnica Miro Pupić Bakrač kaže kako nitko od odgovornih ne može “niti je to njihov posao utjecati na kretanje cijena na tržnicama koje ovise o ponudi i potražnji”. Josip Kakuk, voditelj Zelene tržnice na kojoj uzgajivači prodaju trgovcima svoje povrće, tvrdi kako su cijene ove godina gotovo dva puta veće nego prošle. 

"Jutros je paprika roga od 6 do 8 kuna, rajčica od 8 do 9, a babura od 6 do 8 kuna. Razlog ovako visokih cijena je veliki nedostatak robe od početka rujna. Proizvođači kažu kako je do problema došlo zbog lošeg sjemena koji su neki sijali, neki se žale na bolesti koje su napale baburu, a puno je povrćara i odustalo od proizvodnje i zaorali su svoje nasade nezadovoljni prodajnom cijenom", kazao je Kauk, a njegove naovde potvrđuje i Hrvoje Grgurić, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio proizvođača požalio mi se kako na našem tržištu nisu mogli pronaći dovoljno kvalitetnih preparata za zaštitu paprike. Proizvodnja je smanjena i dijelom zbog problema s nedostatkom radne snage za rad oko povrća, a od sadnje većih količina mnogi su odustali jer nemaju stabilnu cijenu koja im garantira isplativost", kazao je Grgurić.

Kao jedan od razloga nedostatka robe i divljanja cijena navodi se i suša koja je tijekom ljeta poharala pola Europe, pa tako na tržištu Njemačke završavaju brojni viškovi koji bi inače bili prodavani i u Hrvatskoj, ali po manjoj cijeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se ukazala i prilika za domaće povrćare da izvozom postignu veću cijenu, ali to nažalost mogu samo rijetki, dok ostali nisu u stanju proizvesti ni za pola domaćih potreba, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo