307. ALKA / Gradonačelnik Bulj iz Sinja za RTL: 'Nikad nije bilo više svita nego ove godine!'

Image
Foto: RTL

Nakon pripetavanja slavodobitnik 307. Sinjske alke je Frano Ivković kojem je ovo treća osvojena alka

7.8.2022.
20:27
RTL
VOYO logo

Uživo iz Sinja koji živi za alkarske svečanosti, u RTL-ovu emisiju Danas javila se Kristina Čirjak. Ona je razgovarala s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljem.

"Nakon pripetavanja slavodobitnik 307. Sinjske alke je Frano Ivković kojem je ovo treća osvojena alka", javila je u redakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je pitala Bulja u čemu je tajna Alke, zašto ju Sinj živi?

"To je naš identitet, naša tradicija, naša kultura, naša vjera povezana s čudotvornon Gospon sinjskon i pobjeda naših pradjedova 1715. pod ovim vrletima, zidinama staroga grada u Sinju", odgovorio je, "Mi Sinjani moramo biti ponosni na ovo što imamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sad čeka osvajača Alke?

"E, to je ogromno veselje u obitelji. Prijateljima, cilon cetinskon kraju on je prva osoba cilog stinskog kraja. Uvijek se najprije pozdravlja i poziva slavodobitnik. On je vitez sinjske krajine i to je tako već 307 godina", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to što je rekao da ga premijer "izbjegava u širokom ruku", kazao je:

"Pa da, oni izbjegavaju. Ja očekujem projekte, ne samo harač nad ovim narodom kao što je bilo za vrijeme turskog carstva. Mi smo gostoljubivi, mi smo dobri domaćini, uvijek imamo što za pokazati i uvijek ostavljamo dobar dojam pred našim gostima i nama je cilj da se što više ljudi vrati iduće godine. A prema dojmu, bit će ih još više. Nikad nije bilo više svita u Sinju nego ove godine na Sinjskoj alci i u danima Alke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O Aglomeraciji mogu kazati da su je otpisali", nije priznavao Bulj što je rekao premijer Andrej Plenković kad se pozivao na Projekt aglomeracije Sinja i Veteranskog centra, "Bila je otpisana prije Alke prošle godine. Morao sam uvjetovati da ćemo poduzeti određene akcije, tek tada me je primio bivši ministar Ćorić i tek tada pod pritiskom potpisali su na kraju proračunskog razdoblja Aglomeraciju, koja je najveći projekt na području RH. Ne ulažu. To je projekt zaštite naše svete rijeke Cetine. U Cetinu je utjecala kanalizacija, a Cetina napaja pola Dalmacije", rekao je.

"Zato je to bio minimum što smo morali dobiti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj je potom objasnio što slijedi dalje nakon održanog natjecanja u Alci.

Prema procjenama policije u Sinju se večeras očekuje još 10.000 posjetitelja iz cijele zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo