grad bez pitke vode / Gradonačelnik Slavonskog Broda: 'Premijerovo rješenje sa Sikirevcima može biti tek privremena opcija'

naš gost u emisiji bio je brodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je prijavio firmu Crodux, krivca za incident s izlijevanjem derivata

31.3.2018.
18:45
VOYO logo

Brođani Uskrs dočekuju bez pitke vode koja je zagađena ugljikovodicima.  
Ne zna se koliko dugo su pili zagađenu vodu, niti do kada će morati ovisiti o vodi u cisternama i s polica trgovina. 

Slavonski Brod je šesti po veličini grad u Hrvatskoj, a bez vode su svi stanovnici u gradu i okolici. Radi se o oko 100 tisuća građana koje je dosad razgrabilo flaširanu vodu iz trgovina, a u redovima stoje pred cisternama s pitkom vodom, koje je osigurao Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbuna je podignuta sinoć nakon što su stigli rezultati inspekcije koja je na teren izišla nakon izlijevanja nafte u zapadnom dijelu grada. Na terenu Crveni križ podijelio je 9000 litara vode u boci starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima. 

U Slavonski brod stigao je i premijer Andrej Plenković, a naš gost u emisiji bio je brodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je prijavio firmu Crodux, koja je uzrokovala incident. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Duspara, koliko dugo je grad u ovoj ekološkoj katastrofi i što očekujete od tužbe koju ste podnijeli protiv tvrtke Crodux? 

Incident se dogodio 28. ožujka, dakle neka tri dana mi živimo u ovom ekocidu. Podnijelo smo kaznenu prijavu protiv tvrtke koja je radila na produktovodu, odnosno koja je izazvala izlijevanje naftnih derivata, na policiji je da utvrdi je li to istina i koliko je to utjecalo na ovo što se sad događa u gradu. Tvornica vode nam je izvan funkcije i nemamo pitke vode, pitanje dokad, a moguće je da to bude i trajno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ste sudjelovali na tom kriznom stožeru, ponuđeno je rješenje spajanja vodocrpilišta na Sikirevce u roku od 15 dana. Čini li vam se to kao dug vremenski period za biti bez vode? Što ako se ta obećanja ne ispune? 

Gledajte, mi drugog rješenja nemamo i jedino što možemo je ubrzati taj proces spajanja na Sikirevce. Ali to je samo privremeno rješenje jer to neće biti dovoljno. Treba nam nekih 300 litara u sekundi u špicama, sa Sikirevcima ćemo dobiti 150 litara, dakle treba nam neko efikasnije rješenje, navjerojatnije novi cjevovodi od Sikirevaca prema Slavonskom Brodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra je Uskrs, ljudi su već skuhali šunku i jaja, preporuča se da se voda ne pije. Što će biti sa Brođanima, hoće li morati baciti hranu? 

Danas je gospodin Kujundžić rekao da bi dugotrajno korištenje te vode i izlaganje njoj možda moglo izazvati zdravstvene probleme, a ovo kratkotrajno što se kod nas dogodilo ne bi trebalo izazvati probleme. No, to ne znači da je ovaj problem malen, upravo zato smo nabavili cisterne. Znam da ovo nije najbolje rješenje, ali Brođani su izdržali i gore stvari u povijesti ovog grada i siguran sam da će izdržati i ovo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li vi sami kušati šunku i jaja iz te vode? 

Sigurno da hoću, nemam druge solucije, mislim da mi neće toliko naštetiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo