hitno treba obnovu / Gradonačelnik Zagreba iz 1985. za Direkt o novoj viziji Gredelja. 'Treba sve staro porušiti jer je sve devastrirano'

Zona koja je od Trga bana Josipa Jelačića udaljena svega 15 minuta hoda površinom je dvostruko veća od jezgre Dubrovnika

23.4.2021.
7:00
VOYO logo

Gredelj. Tvornica u kojoj su se nekoć proizvodile i popravljale lokomotive i tramvaji, danas je ogroman napušten kompleks usred glavnog grada. Tvrtka je preselila na periferiju i otišla u stečaj, a atraktivna lokacija 15 minuta pješice od Trga propada.

Već 30 godina priča se o tome kako je obnoviti, a danas smo konačno saznali i kako bi Gredelj u budućnosti mogao izgledati. Parkovi, zelenilo, tržnica, nova zgrada HNK, podignute pruge, novi autobusni kolodvor, nove zgrade, sve bi to stalo na prostor velik kao 40 nogometnih terena. I nije ovo neko bezvezno bajanje koje se nikad neće ostvariti: podupire ga Europska banka za obnovu i razvoj. Misli da bi projekt mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura, i otvoriti 10 000 radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj je radilo 1400 ljudi. Proizvodili su vagone, tramvaje i dizalice. Ovako je nekada izgleda tvornica Gredelj, sada - neodržavano, neiskorišteno i uništeno, sve je propalo. U budućnosti će to biti grad u gradu. Imat će sve: ulice, trgove, parkove, tržnice, poslovne i stambene zgrade. 

"Osim škola i muzeja i potencijalno novog kazališta ovdje se može napraviti značajna količina javnih površina. Ali i izmještanje državne imovine. Jako puno državni agencija radi u neadekvatnim zgradama", rekao je arhitekt i autor studije revit Marko Dabrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovaj prostor neadekvatan je za bilo što. 666 nije u funkciji. Slavko, Stjepan, Zlatko i Ljubo svoje smjene odavno su odradili. Nema više radnika, ostale su samo žabe, a prostor koji se proteže od željezničkog do autobusnog kolodvora na 45 hektara potres je dokrajčio. U vlasništvu je Grada Zagreba i Hrvatskih željeznica.   

Image
urbana revitalizacija /

VIDEO Pogledajte kako bi mogao izgledati dio Zagreba koji je sada ruglo. Ovaj prijedlog rješenja bi mogao oduševiti Zagrepčane

Image
urbana revitalizacija /

VIDEO Pogledajte kako bi mogao izgledati dio Zagreba koji je sada ruglo. Ovaj prijedlog rješenja bi mogao oduševiti Zagrepčane

Zona koja je od Trga bana Josipa Jelačića udaljena svega 15 minuta hoda površinom je dvostruko veća od jezgre Dubrovnika, a po potencijalnom broju stanovnika jednaka je Čakovcu. Samo ovakvih ogromnih hala nekadašnje tvornice ovdje je 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrijska baština i vodotoranj koji je simbol nekog prošlog vremena bit će sačuvani. Ostaje nekoliko hala i ljevaonica. O najnovijoj studiji i budućem izgledu grada razgovarali smo s urbanistom koji je 1985. bio gradonačelnik Zagreba.

Mi u Hrvatskoj ne znamo održavati, napravimo jako lijepe stvari i onda uništimo. Tako i ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na studiji koja donosi novi izgled grada radilo se od 1995., a posljednjih godinu dana intenzivno. 

Ono što se ovdje treba štiti je neki javni interes. A to je taj centralni prostor s velilikim halama koji će se povezati lenucijeva potkova i tako da bi se direktno spojili s krešimirovim trgom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spojiti sjever i jug grada. 

Na ovoj lokaciji u samom centru grada ovo je nužno rekonstruirati, morat ću koristiti ružnu riječ i reći porušiti jer je sve devastrirano. Vidio sam da su tu predviđeni parkovi, trgići, zelene površine naravno da time zagreb puno toga dobiva.

Dobivaju i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno je poželjna obnova, svaka čast onome tko je pokrenuo inicijativu. Ruglo u centru grada? U najmanju ruku. 

To bi bilo potrebno ovom gradu. Ova strana izgleda katastrofa, stvarno katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je to katastrofa uvidjela je i Europska banka za obnovu i razvoj koja je prepoznala potencijal lokacije i naručila izradu studije. Smatraju da bi u 15 godina projekt mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura, te 10 do 15 tisuća radnih mjesta. 

Pa novaca ima u Hrvatskoj. Imate mirovinske fondove gdje nemaju ulagati, ovo je idealno za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja i studija su tu, ako bude novca i volje vlasnika te investitora mogao bi ovo za 10-20 godina biti novi centar grada. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo