prozvali ministricu / Gradski ured: 'Tvrdnje Divjak da sva djeca moraju u školu nisu u skladu s uputama HZJZ-a'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz Gradskog ureda su istaknuli da povratak učenika u škole u Hrvatskoj nije obvezatan

4.6.2020.
14:29
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje poručili su u četvrtak kako tvrdnje ministrice Blaženke Divjak da svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama nisu usuglašene s važećim Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je na konferenciji za novinare poručila kako "nadalje svi učenici trebaju biti u školama, a za one koji neće biti u školama vrijedi regulativa koja je u normalnoj situaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjave ministrice Divjak iznesene tijekom konferencije za medije, u kojoj je istaknula kako svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama, odnosno da će za one koji ne dođu 'vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama', tj. da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana, nisu usuglašene s trenutno važećim Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda", ustvrdio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Također, dodao je, ministričine tvrdnje nisu usuglašene ni za posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama,  koja imaju pomoćnika u nastavi s uputama HZJZ-a od 20. svibnja, Preporukama za organizaciju rada u razrednoj nastavi i uputama za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave Ministarstva znanosti i obrazovanja od 25. svibnja te s Vladinom odlukom o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnoga rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja od 7. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se u Vladinoj odluci jasno navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole "nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu". Osim toga, prema toj odluci, ravnatelji škola dužni su se "pridržavati Uputa HZJZ-a te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi".

Gradski ured: Povratak učenika u škole nije obvezatan

Iz Gradskog ureda za obrazovanje pritom su istaknuli da, sukladno trenutno važećim uputama HZJZ-a i stajalištu Vlade javno iznesenom na službenoj stranici i društvenim mrežama, povratak učenika u škole u Hrvatskoj nije obvezatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U važećim Preporukama resornog Ministarstva, istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno, mogu ih ostaviti kod kuće, uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi", stoji u priopćenju.

"Sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke", ocijenili su iz Gradskog ureda za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, poručili su da su zagrebačke škole spremne za prihvat i organizaciju redovne nastave za sve učenike.

"Međutim, imajući u vidu navedeno, sve dok ne dođe do izmjene navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak, koje nemaju pravnog utemeljenja i u suprotnosti su s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo