Predsjednik SDP-a / Grbin: 'Nije bilo masovnih odlazaka iz stranke. Velika većina, dominantan dio SDP-a je tu'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Na Predsjedništvu stranke je bilo govora i o aktualnim političkim temama

21.10.2021.
21:14
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, kako nije bilo masovnih odlazaka iz stranke nakon što je dio zastupnika napustio Kluba zastupnika SDP-a i u Saboru osnovao novi nezavisni klub zastupnika. 

"Neki su se odlasci dogodili. Mi razgovaramo s ljudima, objašnjavamo im situaciju, da ima prostora za političko djelovanje za svakoga, ali odlazak iz stranke je odluka pojedinca. To nije masovno kako se na prvi pogled u nekim medijima čini. Velika većina, dominantan dio SDP-a je tu", izjavio je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su zastupnici koji su napustili Klub zastupnika SDP-a  svojom odlukom formalno prestali biti članovi stranke.

"Ako ne želiš biti dio Kluba zastupnika SDP-a i nakon toga si osnovao klub nezavisnih zastupnika onda i nisi član stranke. To nije oduka SDP-a, to je odluka svih onih koji su sami, vlastitom voljom i vlastitim potpisom osnovali klub nezavisnih zastupnika", pojasnio je predsjednik SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Predsjedništvu stranke je bilo govora i o aktualnim političkim temama, među kojima, ustvrdio je Grbin, o svađi i nemogućnosti Vladina Znanstvenog savjeta da zauzme stav kako se nositi s pandemijom.

"Prošlog tjedna, kada su brojke zaraženih počele rasti, ministar Beroš je rekao da su brojke iznenadile i njega i predsjednika Vlade. Ovog tjedna brojke su još veće, no umjesto jasnog odgovora na pandemijsku krizu imamo nevjerojatnu svađu unutar Znanstvenog savjeta, i kao da ne mogu zauzeti stav oko toga kako će se Vlada suočavati s pandemijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, smatra, "posebno opasno s obzirom na nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti", koji je Ministarstvo zdravstva uputilo na savjetovanje dionicima u zdravstvu a po kojem bi se županijama oduzele opće i specijalne bolnice te zavodi za hitnu medicinu i zavodi za javno zdravstvo. Vlada ide u to bez da je osigurala financiranje i u situaciji kada se gomilaju dugovi u zdravstvu, smatra Grbin.

"Čini nam se da je to usmjereno jedino na to da bi HDZ stavio šapu na čitavo zdravstvo i osigurao da novcem koji se obrće u zdravstvu upravljaju na njima svojstven način HDZ-ovi kadrovi", izjavio je Grbin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na informacije o prevarama građana na leasingu Grbin je pozvao Vladu da reagira i pomogne oštećenim građanima, ali i otvori raspravu o regulatnornom okviru u financijskim institucijama, jer je očito da nas čeka i porast kamata na kredite.

Rekao je i kako u danas predloženom Zakonu o trošarinama nigdje nema govora o smanjenju trošarina na gorivo, čije je cijene vlada prošlog tjedna privremeno zamrznula, već se jedino spominju trošarine na žestoka alkoholna pića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo