KANDIDAT NEPOZNAT JAVNOSTI / Grbin za RTL Danas: 'Jakovinu će naslijediti jedno novo i prilično neočekivano lice'

'Jakovina je ovime pokazao kako postupa jedan odgovoran i moralan političar, nasuprot onima koje niti bagerom ne možete otjerati iz fotelje'

2.8.2016.
19:04
VOYO logo

Bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina objavio je da se povlači s izborne liste Narodne koalicije za 5. izbornu jedinicu. U priopćenju kaže da u svom radu nije činio ništa protuzakonito niti se protiv njega vode neki postupci.

Jakovina je bio prozivan za niz afera - posljednja je bila ona u Hrvatskim šumama kada je kao ministar ugovorio višemilijunske bonuse za troje članova uprave, a koji sada novac traže na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome, ali i o aktualnim događanjima na domaćoj političkoj sceni u RTL-u Danas smo razgovarali sa član Predsjedništva SDP-a Peđom Grbinom.

Tihomir Jakovina se odlučio povući - je li ipak to bilo pod pritiskom stranke i koalicije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam o tome pisao na Facebooku, dobio sam odličan komentar. Jedan moj pratitelj je napisao da je Jakovina ovime pokazao kako postupa jedan odgovoran i moralan političar, nasuprot onima koje niti bagerom ne možete otjerati iz fotelje".

Iz Mosta kažu da je to zapravo priznanje krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, dapače. Gospoda iz Mosta mogla su pričitati ono što je napisao Jakovina pa bi vidjeli o čemu se radi. On je bio izložen čitavom nizu napada zadnjih nekoliko dana i shvatio je da se njega koristi kao sredstvo kojim se napada ne samo njega, već i stranku koje je član. Ovo što je napravio je vrlo odgovorno prema stranci, ali i prema javnom interesu jer je svojim micanjem maknuo određenu temu iz kampanje".

Nije bilo pritiska stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, dapače. Da je bilo pritiska stranke i koalicije, tada ne bi Glavni odbor usvojio listu na kojoj je Jakovina bio na 3. mjestu. Govorimo o čovjeku koji je svojevoljno odustai od sigurne fotelje. Podsjetit ću vas. Prije samo nekoliko mjeseci, bili smo svjedoci konstituiranja jednog posebnog vijeća za suradnju između Mosta i HDZ-a, u kojem je sjedio i gospodin Kovačić, koje je imalo jedinu zadaću kadrovirati po Hrvatskoj. On je sjedio na tom mjestu, i on danas meni popuje. To je strašno".

Most je uvjeren da će biti neophodan za sastavljanje vlasti. Partner Vrdoljak je jučer ovdje rekao da je spreman i potpisati da to neće biti tako. Je li i SDP spreman potpisati da im Most nakon izbora neće trebati i da neće s njime?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da Hrvatskoj više ne treba političara koji će prije izbora ispunjavati nekakve...uopće ne znam kako bih to nazvao. Imali smo kod Sanadera jamstvenu karticu, kod Petrova ovjeru potpisa na nečemu za što je kasnije rekao da nije znao što je potpisao. Govorimo o čovjeku koji danas kaže da nije znao što znači riječ koalicija. Nikakve ovjere kod javnog bilježnika ne dolaze u obzir. idemo na nove izbore, idemo ostvariti što bolji rezultat i nadam se da nakon toga nikakvo pregovaranje, osim s onima koji su naši prirodni partneri (IDS, nacionalne manjine), neće biti potrebno".

Je li na kraju moguća velika koalicija s HDZ-om, da ili ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija sa strankom na čijim izborima najveći broj glasova dobije čovjek koji se bez problema slika sa zastavom s ustaškim simbolima, koalicija sa strankom koja i ovih dana ne odustaje od imovine u vlasništvu RH, koja i danas unatoč tome što je zakonom zabranjeno nastavlja kadrovirati u javnim poduzećima? S takvom strankom koalirati bilo bi neodgovorno i oapsno".

Hoće li Jakovinu na listi zamijeniti također neko zvučno ime?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno u vrhu stranke traju konzultacije oko osobe koja će ga zamijeniti. Ta se osoba iskristalizirala. Radit će se o novom licu, poprilično neočekivanom imenu koje nije poznato široj javnosti. Ali, dopustite da završe te konzultacije i sutra ujutro će biti poznato tko je osoba koja mijenja Jakovinu", otkrio je Grbin.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo