Zbog brige za okoliš / Greta Thunberg dva će tjedna putovati brodom 'eko brodom': Nema tuš, hladnjak ni zahod

16 -godišnja Šveđanka Greta Thunberg preko Atlantika je krenula iz britanskog Plymoutha

16.8.2019.
7:00
VOYO logo

Greta Thunberg, 16 godišnja djevojčica iz Švedske o kojoj od lani, od kad je pokrenula mlade u borbi protiv klimatskih promjena - čuo cijeli svijet, krenula je u novu avanturu - jedini način na koji, kaže može podići svijest odraslih.

Zbog brige za okoliš prestala je letjeti avionom, zato će na klimatsku konferenciju u New Yorku doputovati jedrima uz nimalo ispuštanja ugljikovih plinova. Skromni uvjeti joj kaže ne smetaju, a o poruci koju će sobom donijeti s dvotjetnog putovanja, uvjereni su ekolozi - ovisi puno toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je najavila, to je i napravila. 16 godišnja Šveđanka Greta Thunberg preko Atlantika je krenula iz britanskog Plymoutha kako bi za dva tjedna stigla u New York na UN-ov summit o klimi.

"Zašto ne reagirati što prije, jer ako napravimo nešto sada, onda još uvijek držimo konce u rukama, a ako budemo čekali, prijeći ćemo prijelomne točke nakon kojih nema povratka", govori Greta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekooceansku avanturu uputila se brodom koji ne emitira štetne plinove. Opremljen je solarnim panelima i podvodnim električnim turbinama koje proizvode struju, no ostali uvjeti na ovom jedrenjaku su doista spartanski.

Nema tuš, niti hladnjak, ni kuhinju, nema grijanja, pa čak ni zahod!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da...to ćemo morati raditi u kantu, ali to je.. u redu. Imamo kuhalo u kojem možemo zagrijati vodu i staviti je u vrećice sa smrznutom dehidriranom hranom i to je... doista ukusno", tvrdi 

16-godišnja Šveđanka koja je lani diljem svijeta pokrenula stotine tisuća učenika kako bi  podigli svijest odraslih, osobito političara o klimatskim promjenama, već je najavila kako u New Yorku neće razgovarati s američkim predsjednikom koji se povukao iz pariškog sporazuma o klimi. Kaže to bi bio gubitak vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se sjetite ljudi koji su plovili iz Plymoutha : Francis Chichester, (Charles) Darwin,  (Lord) Nelson, Francis Drake. Ovo je sjajan povijesni trenutak za stanje svijeta. Budućnost svijeta doslovno ovisi o reakciji koju će Greta dobiti kad stigne u New York", rekao je Paul Whiteley, aktivist udruge Pobuna protiv izumiranja.

Dok je lani kao petnaestogodišnja djevojčica koja pati od Aspergerovog sindroma kampirala pred švedskim parlamentom pokušavajući podići svijest o klimatskim promjenama, osjećala se, kaže jako usamljenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećala sam se kao da je samo meni stalo do klime i ekoloških katastrofa. Mojim roditeljima nije bilo stalo, moji školski kolege nisu marili,
 kao ni moja rodbina i mislila sam da sam jedina kojoj je stalo. Danas to ne osjećam", govori Greta.

Poslije New Yorka, Greta će putovati vlakom i autobusom u Kanadu i Čile na summite o klimi,a zbog toga je uzela godinu pauze od škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo