žele referendum / Grmoja najavio Mostovu inicijativu koronareferenduma, računa i na podršku Milanovića. Ali, mogao bi se iznenaditi

Most bi u 17. članak Ustava ubacio i epidemije, ukinuo bi Stožer, mijenjao bi Zakon o zaštiti od zaraze. Podrška im, međutim, nije baš tako velika kako tvrde

29.11.2021.
20:30
VOYO logo

Žele li građani za božićni i novogodišnji dar dobiti novi referendum, odlučit će svojim potpisima. Most je pokrenuo inicijativu kojom želi mijenjati i Ustav i Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti.

Žele ukinuti Stožer civilne zaštite i sve odluke tog tijela, prije svega obvezne COVID potvrde, a sve epidemiološke mjere trebao bi donositi Sabor. Ilija Radić za RTL Danas...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtog prosinca Most pokreće prikupljanje potpisa za promjenu Ustava i Zakona. Žele epidemiološke odluke uzeti iz ruku Stožera i dati ih u ruke saborskim zastupnicima, najavio je Nikola Grmoja:

"Stožer može odlučivati o deratizaciji, Stožer može odlučivati o miševima, ali Stožer ne može odlučivati o ljudskim pravima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostova inicijativa ide u dva smjera: Jednim referendumskim pitanjem tražit će suglasnost naroda da se u članak 17. Ustava, koji nalaže da se odluke donose u Saboru dvotrećinskom većinom kada je država ugrožena ratnim stanjem i prirodnim nepogodama, uvrsti i epidemija, odnosno pandemija.

Druga inicijativa predviđa promjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tako da o epidemiološkim mjerama, umjesto Stožera, odlučuje Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da nas je već podržao i predsjednik države, što je jako dobro. Očekujemo i podršku ostalih političkih stranaka, jer su svi govorili, ne samo oni, nego i ustavni stručnjaci, pa čak i određeni suci Ustavnog suda, da je bitne odluke koje se bave uskraćivanjem ljudskih prava trebao donositi Sabor", kazao je Grmoja i to.

No, ta podrška možda i neće biti tako sigurna. Predsjednik Zoran Milanović svoj potpis na referendumsku inicijativu neće staviti, a podržava samo dio prijedloga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se Ustav u tom smislu pojača, ja smatram da je to u redu, ali ovo drugo nisam siguran da je u redu."

Od političkih opcija u Saboru, očekivano, Most ne može računati na HDZ-ovu podršku, a donošenje epidemioloških odluka u saborskim klupama ne odgovara ni SDP-ovu epidemiologu Branku Kolariću:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam i ja kritike na rad Stožera, neko pitanje se može staviti u saborsku raspravu, ali ako bi se svako pitanje što se tiče epidemije stavilo u saborsku raspravu, upravo to je ono što se napravilo kod nas, da znanstvena zajednica izgleda kao da se radi o saborskoj raspravi, što nije dobro. "

Domovinski pokret i Možemo još proučavaju Mostova referendumska pitanja i tek će se očitovati o inicijativi, a klub zastupnica Centra, iako misle da je Stožer prokockao povjerenje, smatraju da ovakav referendum potiče podjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo po sebi taj prijedlog nije loše sročen, međutim, treba napomenuti da on dolazi u trenutku kada je prije svega potrebno smiriti strasti i premostiti podjele. Dakle, mi ne možemo podržati bilo što što potpiruje najniže strasti", komentirala je Dalija Orešković.

No, o referendumskoj inicijativi neće odlučivati saborski zastupnici, nego građani, svojim potpisima koji će se prikupljati do 18. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo