875 kuna trošak kampanje / Hasanbegović: 'Nikad ne bih donirao HDZ jer sam službenik s deset kredita'

Zlatko Hasanbegović kazao je kako ne bi HDZ-u uplatio nikakvu donaciju jer je on 'državni namještenik koji živi od plaće, opterećen s deset kredita'

26.10.2016.
7:52
VOYO logo

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže da 875 kuna koje je uplatio HDZ-u nije nikakva donacija nego trošak njegove kampanje, odnosno tiskanja letaka u preferencijalnoj kampanji.

Image
financijsko izvješće /

Pogledajte tko su HDZ-ovi izborni donatori: Plenković dao 30 tisuća kuna, Brkić pet tisuća...

Image
financijsko izvješće /

Pogledajte tko su HDZ-ovi izborni donatori: Plenković dao 30 tisuća kuna, Brkić pet tisuća...

"Nisam donirao HDZ niti bih HDZ-u uplatio ikakvu donaciju jer sam ja državni namještenik koji živi od plaće, opterećen s 'deset' kredita. Nisam poduzetnik pa da doniram stranku. Da sam htio voditi preferencijalnu kampanju kakvu su vodili Milijan Brkić ili Andrej Plenković onda bih potrošio znatno više, ali to nisam htio raditi", rekao je za Večernji list Hasanbegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je njegova kampanja koštala skromnih 875 kuna jer nije plaćao oglase na Facebooku i slično nego je samo tiskao letke.

HDZ je za izbore uprihodovao 10, 4 milijuna kuna, glavninu - 7, 2 milijuna dobio je od 938 donatora. Unatoč respektabilnim prihodima, kampanju je zaključio s manjkom od 3, 2 milijuna kuna, jer su mu izborni troškovi dosegnuli 13, 6 milijuna kuna. Ipak, u HDZ-u mogu biti mirni, s obzirom na to da im uskoro, na ime naknade izbornih troškova, treba 'sjesti' 7, 6 milijuna kuna i pokriti manjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković donirao 30 tisuća, Murganić 500 kuna

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci je donirao maksimalno dopuštenih 30 tisuća kuna, isti iznos uplatili su i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek, odvjetnik Vladimir Terešak, pomoćnik ministra prometa u bivšoj Vladi Alen Gerek.

Po 25 tisuća kuna stranci su donirali bivši predsjednik Sabora Željko Reiner, te pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, po 20 tisuća kuna uplatili su glavni tajnik stranke Gordan Jandroković te bivši i aktualni ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduži je popis HDZ-ovih uglednika koji su izbornu kampanju pomogli sa po deset tisuća, primjerice europarlamentaraka Ivana Maletić, Dražen Bošnjaković, Željko Dilber, 11 tisuća donirala je zastupnica Ljubica Lukačić, 15 tisuća ministar Tomislav Tolušić.

Manje darežljivi bili su Milijan Brkić, Davor Božinović, Branko Bačić koji su donirali po pet tisuća kuna. Skromnim iznosima na popis donatora upisali se se i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović te aktualna ministrica demografije Nada Murganić koji su donirali 875, odnosno 500 kuna. Tvrtka Klemm Sigurnost HDZ-u je donirala 5. 062 kune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo