Biskupi i dalje po svom / HBK protiv COVID potvrda, cijepljenje vide korisnim. Ali, biskupi su puni razumijevanja za one koji se odbijaju cijepiti

Image
Foto: Željko Hladika/Pixsell

HBK je praktično na istim pozicijama kao ranije kad je biskupe oštro prozvao HUBOL. Što mislite je li nam Bozanić konačno odgovorio kad se i čime cijepio?

6.12.2021.
11:15
Željko Hladika/Pixsell
VOYO logo

HBK je u najnovijem priopćenju uoči sastanka biskupa s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, objavila da se slaže da je cijepljenje koristan način borbe protiv COVID-a, da se epidemioloških mjera vjernici trebaju pridržavati, ali je isto tako HBK istaknuo da je protiv COVID potvrda.

Uoči sastanka biskupa i predsjednika Vlade RH, podsjećamo na to da nadbiskup Josip Bozanić još nije odgovorio na pitanje RTL.hr je li se, kad i čime cijepio, kao što nam je odgovorio nadbiskup Vinko Puljić. Ali, prvo priopćenje HBK, koje je prenijela IKA...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" u pasusu "Podjele u društvu", navela je da "jedni promiču cijepljenje kao jedini mogući odgovor" na pandemiju COVID-a, konstatirajući da je to "kršćanska poruka", kao "čin ljubavi prema bližnjem". 

U nastavku, međutim, HBK konstatira da "ima i onih koji naglašavaju da cijepljenje ne smijemo promatrati kao jedino sredstvo", koji "u pozadini promidžbe cijepljenja vide razne manipulacije od strane međunarodnih korporacija i centara moći te pokušaj oduzimanja osobnih sloboda i zadiranje u dostojanstvo savjesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
osjetljivo pitanje /

Zašto se svećenici u Hrvatskoj nijednom nisu očitovali o cijepljenju? U Vatikanu bez covid potvrde nema plaće

Image
osjetljivo pitanje /

Zašto se svećenici u Hrvatskoj nijednom nisu očitovali o cijepljenju? U Vatikanu bez covid potvrde nema plaće

HBK izričito osuđuje samo one, koje navodi u nastavku, a koji "čak osporavaju pandemiju te su promicanjem jednostranih, pristranih i znanstveno neutemeljenih sumnjičenja i širenjem straha pridonijeli stvaranju podjela u društvu".

"Mnogi od njih pritom nisu skrivali svoju crkvenost te su tako naštetili ne samo sebi i svojim bližnjima, nego i ugledu Crkve", jedina je rečenica u priopćenju kojom HBK proziva dio klera za štetno djelovanje u pandemiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBK, pak, ima puno razumijevanje za one koji se odbijaju cijepiti zbog svoje savjesti:

"Čak i nesavladivo pogrešna savjest, kad čovjek bez osobne krivnje ne spoznaje objektivnu istinu, ne gubi svoga dostojanstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje se na papu Franju izričito poziva samo u dijelu u kojem se osvrću na medicinske radnike, kojima je HBK zahvalan "zbog ljubavi koju iskazuju oboljelima":

"U tom duhu moramo prihvatiti evanđeoski poziv pape Franje, koji je u više prigoda istaknuo da je cijepljenje čin ljubavi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za papu Franju i papu miru Benedikta XVI zna se točno kad i koliko puta su se cijepili. HBK, međutim, nije pozvao na cijepljenje onako direktno kako to čini papa Franjo, koji se javno čudio čak i nekim kardinalima koji su se odbijali cijepiti:

"To je malo čudno, jer čovječanstvo ima dugu povijest prijateljstva s cijepljenjem… Kao djecu su nas cijepili protiv ospica, polia."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBK dalje kaže:

"Kongregacija za nauk vjere 21. prosinca 2020. je jasno istaknula da su sva odobrena cjepiva moralno prihvatljiva", čak zaključuje, "… manje je zlo poslužiti se i takvim cjepivima kako bi se spriječilo umiranje i zaustavila pandemija, nego ih odbiti, osobito u zemljama gdje vjernicima nije ponuđena mogućnost izbora cjepiva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku HBK ističe da je cjepivo važno sredstvo borbe protiv zaraze koja nosi patnju i smrt, ali svejedno ustraje: "… svatko je od nas pozvan procijeniti nadmašuje li dobrobit cijepljenja neželjene nuspojave i terete u svjetlu cjelovitog dobra njegove osobe, uključujući duhovna, psihološka i tjelesna dobra."

HBK je izričito protiv COVID potvrda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi se smjelo zato u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje."

Na prethodno suštinski tek malo različito priopćenje HBK, HUBOL je reagirao ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani hrvatski nadbiskupi i biskupi, sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10 posto zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli."

Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju, ustvrdio je HUBOL, "neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je RTL.hr objavio da je kardinal Vinko Puljić našem portalu u samo nekoliko sati odgovorio kad se i čime cijepio, te je nedvosmisleno apelirao na sve da se cijepe. Kardinal Josip Bozanić, međutim, našem portalu nije odgovorio niti do danas, tjednima poslije.

Bozanića smo tada pitali da nam potvrdi da se cijepio u siječnju ove godine, u isto vrijeme kad su se zastupnici u Saboru cijepili tek pristiglim prvim cjepivima Pfizer/BioNTech u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema našim informacijama, biskupi u Hrvatskoj masovno su se cijepili.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike