Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
prozvali ih zbog rasipništva

HDZ: 'Ministarstvo zdravlja je kao Leteći cirkus Montyja Pythona'

Sto milijardi kuna proračunskog novca nije potrošeno za neposrednu zdravstvenu zaštitu pučanstva, nego za konzultantske ugovore i savjetodavne usluge za poludefinirane pilot-projekte, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Odbora Ante Ćorušić

Image

HDZ

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Hina/ 29.10.2015. u 15:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz HDZ-ova Odbora za zdravstvo prozvali su u četvrtak Vladu Zorana Milanovića da je od 100 milijardi kuna, koje je utrošila u zdravstveni sustav u protekle četiri godine, velik dio novca otišao na luksuz i rasipništvo, inozemna putovanja i nepotrebna zapošljavanja u Ministarstvu zdravlja, koje su nazvali Letećim cirkusom Montyja Pythona.

Sto milijardi kuna proračunskog novca nije potrošeno za neposrednu zdravstvenu zaštitu pučanstva, nego za konzultantske ugovore i savjetodavne usluge za poludefinirane pilot-projekte, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Odbora Ante Ćorušić te naveo da se od 2012. godine svakog mjeseca potpisuju konzultantski ugovori, a novac troši na nabavu laptopa i službenih mobitela, te razna vizualna rješenja s tvrtkama poput "Rijetke biljke", "Šarenog artikla", "Rizol medie" i "Hamper studia".

Nijedan projekt nije realiziran

Samo na informatizaciju u zdravstvu u zadnje četiri godine potrošeno je 150 milijuna kuna, no nijedan od najavljenih projekata nije realiziran - KBC-i nisu e-povezani, e-uputnice ne funkcioniraju, e-naručivanje ne funkcionira, a sada su plasirali projekt e-novorođenče, a da nisu objasnili što to znači i čemu koristi. Jedino funkcionira e-recept ali taj projekt je dovršen za vrijeme prethodne HDZ-ove Vlade, rekao je Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naveo je i podatke iz izvještaja EHCI-a (European health consumer index), po kojemu je 53 posto hrvatskih pacijenata i 25 posto djelatnika u zdravstvu nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno sustavom javnog zdravstva.

Po zdravstvenim pokazateljima, od 28 EU članica samo je Latvija iza Hrvatske. Nakon što je vlada Zorana Milanovića preuzela odgovornost za zemlju, Hrvatska je po pokazateljima uspješnosti u zdravstvenom sustavu sa 17. pala na 23. mjesto. Novo izvješće EHCI-a (2015. godina) tvrdi da nešto nije u redu s hrvatskim sustavom javnog zdravstva. Hrvatska nazaduje dok druge tranzicijske članice napreduju, rekao je predsjednik HDZ-ova odbora.

Upravo se čita

Inspekcijska služba potrošila 150.000 kuna na putovanja

Član Odbora Pavo Kostopeč upozorio je da aktualna zdravstvena administracija nekontrolirano troši novac na inozemna putovanja i nepotrebna zapošljavanja, pa je tako jedna od inspekcijskih službi s pet zaposlenih u godinu dana potrošila 150.000 kuna na inozemna putovanja i pritom obavila samo pet inspekcijskih nadzora.

"Je li to uspješna zdravstvena administracija Siniše Varge", upitao je Kostopeč koji je novinarima predočio izlistaj troškova putovanja i inozemnih destinacija na koje su u proteklom razdoblju putovali članovi te službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Po njegovoj ocjeni, cijelo se ministarstvo pretvorilo u tri agencije – PR agenciju, putničku agenciju i agenciju za zapošljavanje, pa su samo u zadnjih nekoliko mjeseci zaposlili više od 50 djelatnika.

"Svi zajedno izgledaju kao Leteći cirkus Montyja Pythona, samo što taj cirkus i putovanja plaćaju hrvatski bolesnici", rekao je Kostopeč te kao "vodećeg Marca Pola" naveo pomoćnika ministra Miljenka Buru.

Kostopeč je prozvao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za "ubrzano zapošljavanje ljudi na mjesta koja nisu predviđena specifikacijama, zbog čega užurbano pripremaju novu sistematizaciju radnih mjesta".

HDZ želi građane dijeliti na bogate i siromašne

Upitan za komentar iznesenih optužbi, ministar zdravlja Siniša Varga odgovorio je Hini da je hrvatski zdravstveni sustav financijski stabilan, a samo kroz program smanjenja listi čekanja od veljače je obrađeno 140.000 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poručio je kako je Ministarstvu cilj jednako kvalitetna i dostupna zdravstvena usluga za sve građane, za razliku od HDZ-a koji, kada je zdravlje u pitanju, želi dijeliti građane na bogate i siromašne.

U HZZO-u pak kažu da na sistematizaciji rade već dvije godine kako bi se prilagodila novim izazovima u ugovaranju zdravstvene zaštite i pružanju usluga osiguranicima. "Teza da se nova sistematizacija u HZZO-u radi s ciljem dodatnog i povećanog zapošljavanja nikako ne stoji, što pokazuju i podaci da se broj zaposlenih u HZZO-u kontinuirano smanjuje,  pa je tako broj zaposlenih s 2458 u 2010. godini smanjen na 2322 zaposlenih u 2015. godini.

Hina/ 29.10.2015. u 15:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba