Tenzije se ne smiruju / HDZ oštro uzvratio ministrici Divjak: 'Provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Premijerov savjetnik uvjeren je da je zbog nesnalaženja ministrice i njezina tima došlo do presedana

20.11.2019.
16:01
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Izjavom o "igrama moći premijera i sindikata školstva u kojima ona ne želi sudjelovati", ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dolila je ulje na vatru u ionako usijanoj situaciji u resoru obrazovanja, u kojemu štrajk traje već 28. dan.

Na izjave ministrice, u razgovoru za Jutarnji list, reagirao je i posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izjava ministrice da se ona ne svrstava ni na jednu stranu je neistinita. Naime, ministrica je glasovala na Vladi za usvajanje proračuna u kojem financijski nije ugrađen zahtjev sindikata, ali je ugrađen Vladin prijedlog o povećanju plaća od 6,12 posto učiteljima i nastavnicima. U tom trenutku je znala da u proračunu nisu ugrađeni sindikalni zahtjevi tako da se glasovanjem za proračun ministrica itekako svrstala na stranu protiv sindikalnih zahtjeva. Zbog kojih je razloga ona reterirala od svoje odluke, možemo samo nagađati. Možda je razlog taj što ministrica traži izlaznu varijantu iz problema kojih je jednim dijelom i sama uzrokovala. Kad kažem 'izlazna varijanta' mislim na to da provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva. Ostavku ne želi dati jer bi činom ostavke morala priznati da je ili pogriješila ili da ne može riješiti probleme, što je stavlja u poziciju da ju se proglasi nedovoljno sposobnom za ulogu koju obnaša", rekao je Fuchs.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako izjava ministrice da ona ne želi i ne može sudjelovati u rješavanju problema vezanih za štrajk djelatnika u školama ne stoji.

"Ako bismo i prihvatili argumentaciju da ministrica nije ta koja može osigurati financijska sredstva za ispunjenje sindikalnih zahtjeva (a to je, kao što sam rekao, argument koji ne stoji jer je glasovala za proračun), ono što je sasvim sigurno jest njezina uloga u kojoj je ne može zamijeniti ni ministar financija, ni ministar rada, a ni premijer, a tiče se organizacije odgojno-obrazovnog rada u školama. Zbog potpunog nesnalaženja ministrice i njezina tima upravljanje školama kao odgojno-obrazovnim institucijama prepušteno je u cijelosti sindikatima, što je potpuno suludo. Tako imamo situaciju da pojedini ravnatelji i nastavnici roditeljima daju upute da prate obavijesti sindikata o tome kada ima nastave a kada ne. Takvo nešto je apsolutno presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu! Da me se ne bi pogrešno razumjelo, ne mislim da su ravnatelji i nastavnici išta krivi za tu situaciju. Krivnja je isključivo na ministrici koja je ravnateljima zakonski dužna dati upute da organiziraju odgojno-obrazovni rad u skladu s mogućnostima", rekao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje. "Možete li konkretno odgovoriti treba li ministrica Divjak dati ostavku?" Fuchs je odgovorio: "O tome ne želim niti mogu suditi. Takve stvari spadaju u moralnu odgovornost svakog pojedinca koji sam za sebe određuje vlastite principe i norme djelovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo