direktiva je usvojena / HDZ-ovi EU zastupnici glasali protiv inicijative za jednakost plaća žena i muškaraca koju je Plenkovićeva Vlada podržala

Image
Foto: AP

Na pitanje kakav je zaista stav Vlade o toj temi, kakav HDZ-a, a kakav HDZ-ovih zastupnika u EP, iz Vlade su proslijedili odgovor Kluba HDZ-a u EP

11.4.2022.
10:50
AP
VOYO logo

Ima li HDZ jedinstvenu politiku o rodnoj ravnopravnosti i poklapa li se politika Vlade Andreja Plenkovića s onom koju provode HDZ-ovi europarlamentarci? S kim se uopće konzultiraju HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu kad zauzimaju političke stavove i glasaju s Vladom i vodstvom HDZ-a, svojim klubom Europske pučke stranke ili nekim trećim?

Naime, Europski parlament je prošli tjedan usvojio dokument koji ide prema tome da žene i muškarci za jednaki rad budu i jednako plaćeni, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša je vlada prethodno podržala direktivu, međutim kada se našla na dnevnom redu, svi su HDZ-ovi europarlamentarci glasali protiv nje.

Direktiva je usvojena s 403 glasa za, 166 protiv te 58 suzdržanih. Za nju su glasala četiri SDP-ova zastupnika u EP i Valter Flego iz IDS-a, protiv su bili HDZ-ovi zastupnici, dok su Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić ostali suzdržani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uskrsna 'križaljka' /

Tko nakon Uskrsa 'leti' iz Vlade? Plenković o rekonstrukciji i dalje šuti: 'Zabavljam se'

Image
uskrsna 'križaljka' /

Tko nakon Uskrsa 'leti' iz Vlade? Plenković o rekonstrukciji i dalje šuti: 'Zabavljam se'

Ministar Aladrović je u prosincu prošle godine, kako je to iz njegova ministarstva službeno rečeno za Net.hr, na sastanku Vijeća EU podržao je Direktivu, isticao da je ravnopravnost spolova naša ustavna vrednota te da će Direktiva pridonijeti većoj transparentnosti u plaćama unutar poduzeća i utjecati na to da plaće žena i muškaraca za jednakovrijedni rad budu jednake.

Stav sindikata

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever također kaže da je u Aladrovićevu ministarstvu naišao na otvoren i pozitivan stav prema Direktivi o jačanju primjene načela jednakih plaća za jednaki rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da se nisam previše iznenadio oko glasanja. Provlačila se informacija da su predstavnici poslodavaca išli prema pučanima s porukom kako očekuju da ne podupru Direktivu jer poslodavcima ona znači veće administriranje. No naši su u Vladi rekli da su apsolutno za nju", kaže Sever.

Na pitanje kakav je zaista stav Vlade o toj temi, kakav HDZ-a, a kakav HDZ-ovih zastupnika u EP, iz Vlade su proslijedili odgovor Kluba HDZ-a u EP, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„EP je na plenarnoj sjednici glasovao o proceduralnom pitanju hoće li se o prijedlogu Direktive odmah započeti pregovori s Vijećem ili će tome prethoditi rasprava na plenarnoj sjednici. Većina Kluba europskih pučana, uključujući i zastupnike HDZ-a, bila je sklonija opciji da se o detaljima ove važne teme odlučuje i na plenarnoj sjednici“ stoji u njihovu priopćenju.

"HDZ snažno na europskoj i nacionalnoj razini podržava pravo na jednaku plaću žena i muškaraca za jednak rad, kao i uspostavu transparentnosti plaća", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ smatra da izvorni prijedlog Komisije može na kvalitetniji način postići jednak cilj, pravo na jednaku plaću, uz izbjegavanje pretjeranog birokratskog opterećenja za male i srednje poduzetnike", ističe se u njihovu priopćenju.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo