tjedna prognoza / Hladnoća se odlučila zadržati točno do kraja mjeseca: stiže zatopljenje, temperature rastu za 15 stupnjeva

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Stigli smo do kraja siječnja, najhladnijeg mjeseca u posljednjih pet godina

30.1.2017.
12:15
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Klimatolozi će reći da je ovaj siječanj, kako u kojem dijelu naše lijepe zemlje, bio vrlo hladan i ekstremno hladan kada ga usporedimo s njegovim prosječnim vrijednostima.  

Najveća su odstupanja od prosjeka zabilježena u Dalmaciji, gdje se tako niske temperature jave svakih 20 do 40 godina, kako prenosi naš Državni hidrometeorološki zavod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su veća odstupanja od prosjeka zabilježena na Jadranu, ni na kopnu nije bilo ugodno, daleko od toga. Najviše smo hladnoću zamijetili zbog dugih nizova studenih i ledenih dana. Podsjetimo se, prema meteorološkom rječniku, studeni dani su oni u kojima temperatura uopće ne prijeđe u pozitivne vrijednosti, dok su ledeni dani oni u kojima je minimalna temperatura ispod -10 ˚C.

Studenih je ove godine u siječnju u Zagrebu bilo 14, a prošle godine samo 4, dok je ledenih ove godine bilo 6, a prošle niti jedan!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da se hladnoća 'odlučila' zadržati točno do kraja mjeseca jer nam uskoro stiže zatopljenje. U stvari, već će sutra, zadnjeg dana siječnja, biti manje hladno, a onda od srijede te osobito četvrtka u cijeloj zemlji osjetno toplije. Osjetit ćemo to ujutro na putu u školu i na posao, ali i danju. Naime, i minimalne jutarnje i maksimalne dnevne temperature na kopnu će porasti za 10 do 15 stupnjeva!

Na Jadranu će taj porast biti nešto manje izražen, ali svejedno osjetan. Sjetimo se iz fizike, more je jedan veliki toplinski spremnik i djeluje kao svojevrsni stabilizator promjena temperature zraka pa tamo očekujemo zatopljenje od 5 do 10 stupnjeva što također nije zanemarivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se mnogi, nakon jake i dugotrajne hladnoće, raduju ovom zatopljenju, treba upozoriti i da ono ima negativnih strana. Naime, doći će do naglog topljenja snijega kojeg ponegdje na kopnu još uvijek ima između 10 i 30 cm. Zbog toga će on u idućim danima padati s krovova pa su moguće štete i ozljede. Budite oprezni!

Uz porast temperature, ovaj tjedan nam, nakon dugo vremena donosi i kišu. Ona će češća biti na Jadranu, osobito na sjevernom dijelu gdje je moguća svaki dan. U Dalmaciji će biti nešto slabija i rjeđa, dok je na kopnu očekujemo samo malo, i to u utorak, srijedu i nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više detalja o tome kad, gdje i koliko kiše stiže donosimo vam u našoj prognozi RTL Vrijeme svaki dan oko 19:15 i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme

U svakom slučaju, zimogrozni će uskoro doći na svoje. Kraj hladnoće je sasvim blizu, a neko novo jače zahladnjenje za sada se ne nazire. Ako ćete se idućih dana žaliti na južinu i glavobolju, samo se sjetite da ste još jučer prigovarali zbog hladnoće! Možda će vam biti lakše (vjerojatno neće)! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo