HRVATSKA NARODNA STRANKA - LIBERALNI DEMOKRATI / HNS

Image
Foto: RTL

Hrvatska narodna stranka osnovana je 1990. godine. Na parlamentarnim izborima 2007. osvojili su 6 zastupničkih mjesta. Trenutni predsjednik stranke je Radimir Čačić dok je predsjednica Kluba zastupnika HNS-a, Vesna Pusić.

31.10.2011.
14:30
RTL
VOYO logo

Povijest stranke:
Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) je lijeva liberalna parlamentarna stranka u Hrvatskoj. Predsjednik stranke je Radimir Čačić, a na izborima 2007. dobili su 6 saborskih mjesta.

Stranka djeluje već 20 godina prema načelima liberalne demokracije i građanskog društva. Nakon Savke Dabčević - Kučar i Radimira Čačića, na čelu HNS-a osam godina nalazila se prof. dr. Vesna Pusić, političarka i sveučilišna profesorica. Za njenog mandata HNS je doživio najveći rast i utjecaj.

Nakon Vesne Pusić na čelo HNS-a ponovo 2008. godine dolazi Radimir Čačić. Trenutno je HNS treća stranka po brojnosti u Hrvatskom saboru u kojem je predstavlja 5 zastupnica i zastupnika, a Vesna Pusić je ujedno i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a te Saborskog odbora za praćenje pregovora s EU.

Na lokalnoj razini HNS predstavlja 624 vijećnika, što je 50-postotno povećanje u odnosu na 2000. godinu, te župan u Međimurskoj županiji. Rast HNS-a očitovao se i na članstvu, tako da se broj članova u razdoblju 2000.-2008. povećao s 5 na 38 tisuća.

HNS je punopravni član Europske liberalno-demokratske i reformističke stranke (ELDR), a predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić obnaša dužnost potpredsjednice ELDR-a.


Stranačka hijerarhija:
Predsjednik: Radimir Čačić
Potpredsjednik: Jozo Radoš
Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a: Vesna Pusić
Glavni tajnik: srećko Ferenčak
Predsjednik Središnjeg odbora: Ivan Vrdoljak

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo