traže sastanak s plenkovićem / HNS ne odustaje: 'Ne tražimo da kazneno odgovara, ali predložit ćemo smjenu Kuščevića'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz HNS-a poručuju kako su uvjereni da će premijer povući pravi potez

30.6.2019.
12:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) održala je konferenciju za medije u Sv. Martinu na Muri gdje su ponovili svoj zahtjev za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića.

"Na Predsjedništvu smo donijeli zaključak da pozivamo premijera Plenkovića i HDZ na sastanak i da na tom sastanku predložimo smjenu ministra Lovre Kuščevića. Ne tražimo njegovu kaznenu odgovornost, to nije na nama, već na nadležnim tijelima, ali iz svega što se vidi u javnosti gospodin Kuščević je najvjerojatnije koristio politički utjecaj radi osobne koristi i to je za nas u HNS-u neprihvatljivo", kazao je Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će biti dovoljno političke mudrosti", kazao je on i dodao: "Uvjeren sam da će premijer povući pravi potez".

Štromar je rekao da su zahtjev za sastankom uputili te da bi se on trebao održati kroz sljedećih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Ranije danas ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je njen osobni stav, nakon svega što je izašlo u javnost, da za Kuščevića nema mjesta u Vladi. Istaknula je da se u ovakvim situacijama uvijek postavlja i pitanje osobne odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički prioriteti HNS-a

U Svetom Martinu na Muri okupilo se 2000 članova HNS-a, a zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar poručio je da su politički prioriteti HNS-a u nadolazećem razdoblju veće plaće prosvjetarima za 6 posto, ukidanje nameta, smanjenje poreza te rezanje birokracije.'

''Reformski procesi u Hrvatskoj moraju ići brže i hrvatski građani moraju znati što od Vlade RH mogu očekivati do kraja mandata. Reforma obrazovanja od jeseni ulazi frontalno u sve škole, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prva je ministrica u povijesti koja je reformu obrazovanja uvela u učionice. U resoru graditeljstva i prostornog uređenja reformski procesi i projekti poput subvencioniranih stambenih kredita, POS-ovih stanova i energetske obnove rezultirat će brojkom od čak 20.000 mladih koji neće iseliti i svoj će dom imati upravo u Hrvatskoj. HNS radi dobar posao u ovoj Vladi i očekujemo da i ostali ministri podignu u reformski tempo HNS-ovih ministara'', poručio je zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik predsjednika HNS-a istaknuo je da su tijekom vikenda održana stranačka tijela HNS-a, Predsjedništvo i Središnji odbor stranke, koji su još jednom potvrdili snagu i jedinstvo stranke.

''Na stranačkim tijelima smo donijeli zaključke o političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, a to su veće plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama, što bi obuhvatilo oko 68 tisuća prosvjetara povišicom od 600 kuna u prosjeku te daljnje ukidanje nameta i rezanje birokracije poput nedavne mjere prelaska s kilograma i kilograma papirologije na digitalno izdavanje dozvola u građevinskom sektoru'', istaknuo je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na susretima u Svetom Martinu na Muri okupilo se oko 2000 članica i članova HNS-a, čime se ovaj tradicionalni susret u 13.-oj godini održavanja susreta svrstao među najbrojnije. Natjecanja su se održavala u 19 disciplina, od tenisa preko povlačenja konopa do političkog kviza, a domaćin susreta i međimurski župan Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo i odazivom članova i organizacijom susreta.

''Iza nas je vrlo produktivan radni vikend na kojem smo donijeli odgovorne političke odluke, a danas su pred nama tradicionalni sportski susreti na kojima se okupilo oko 2000 članova stranke pa očekujem isto tako i dobar provod naših članova i odmjeravanje snaga u čak 19 sportskih disciplina. Kao dobrom domaćinu drago mi je da 2000 naših članova pokažemo ljepote našeg Međimurja i izrazimo toplo gostoprimstvo u zelenoj oazi gornjeg Međimurja, koje ponosno nosi titulu europske destinacije izvrsnosti. Zahvaljujem se cijelom HNS-u na organizaciji, a posebno domaćinima i svojim vrijednim Međimurcima koji su se pobrinuli da ove sportske igre budu organizirane na najbolji mogući način. Koristim priliku da se i zahvalim svima koji su na prethodnim izborima za Europski parlament dali podršku listi koju sam osobno predvodio, a posebno svojim Međimurcima gdje smo dobili najviše glasova, što potvrđuje da Međimurje živi građanske vrijednosti. Osobno bih volio da su i u drugim županijama rezultati naše liste bili puno bolji'', rekao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Središnjeg odbora Ruža Kovačević Bilić izvijestila je o zaključcima jučerašnje sjednice Središnjeg odbora, gdje su analizirani rezultati nedavnih izbora za Europski parlament te potvrdila da HNS već kreće s pripremama za nadolazeće parlamentarne izbore.

''Nakon detaljne analize rezultata europskih izbora, Hrvatska narodna stranka kao najjača liberalna stranka u Hrvatskoj započinje s pripremama za nadolazeće parlamentarne izbore. HNS je jučer utvrdio akcijske korake za ljeto i jesen ove godine, poput dorade stranačkog programa koji će biti temelj stranačkih aktivnosti i osnova za bilo kakvu suradnju s drugim akterima na političkoj sceni'', rekla je Ruža Kovačević Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička akademija HNS-a na kraju svake akademske godine organizira susrete za sve izabrane predstavnike u jedinicama lokalne samouprave. Ti su susreti prerasli u veliko stranačko okupljanje, rekao je voditelj Političke akademije Boris Blažeković. Prvi susreti održani su 2. srpnja 2006. godine u Topuskom, nakon čega su se četiri puta održali na Bjelolasici, tri puta u Svetom Martinu na Muri, četiri puta u Termama Tuhelj te ove godine ponovo u Svetom Martinu.

''HNS putem seminara i svih drugih vrsta edukacija svoje Političke akademije ulaže u sebe i svoju budućnost, ulaže u ljude, u svoje polaznike i članove. HNS obrazovanje smatra najvažnijim. Ono je najveći kapital koji pojedinac može steći i kapital koji mu nitko ne može oduzeti. Sloboda i sreća svakog pojedinca u jednom svojem dijelu vezana je i uz njegovo obrazovanje. Sretni i zadovoljni pojedinci čine sretnu i uspješnu državu i društvo. I zato HNS smatra da je takva vrsta stranačke aktivnosti, prvenstveno dodatno obrazovanje vlastitih članova, a posebno izabranih predstavnika na bilo kojoj razini vlasti, dokaz političke odgovornosti spram sebe i u konačnici spram hrvatskih građana'', rekao je Blažeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo