velika očekivanja / Hoće li 2019. biti reformska godina? Najavljuje se prekretnica, a trebalo bi odzvoniti i uhljebima

Image
Foto: Patrik Macek/Igor Soban/PIXSELL

Teško se nadati promjenama kada u 2019. biramo eurozastupnike, a i predeizborna je godina u utrci za Pantovčak

28.12.2018.
21:00
Patrik Macek/Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Dragovoljni ročnici, pozor! Od iduće godine stiže povišica, pa će vam plaća porasti s dvije na tri tisuće kuna. To je jedan od prioriteta Ministarstva obrane za iduću godinu, a MUP se baca na donošenje Zakona o sigurnosti prometa i osobito strogo kažnjavanje recidivista. Oduzimanje automobila, o kojemu svi već tjednima bruje, ipak će biti samo privremeno.  

"Stručnjaci su zanemarili iskustvo privremenog oduzimanja vozila do završetka sudskog postupka. Iz iskustva drugih zemalja i to privremeno oduzimanje je faktor koji dodatno pridonosi regularnijem ponašanju u prometu", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administrativno rasterećenje gospodarstva

Ministarstvo graditeljstva i u idućoj godini planira nastavak subvencioniranih stambenih kredita za mlade, a u iduće dvije godine gradit će tisuću novih stanova u Zadru, Splitu, Trogiru, Solinu, Biogradu na moru, Bolu, Cresu, Krku, Kraljevici, Lovranu, Poreču, Visu i Vrsaru. 

Ministarstvo gospodarstva planira administrativno rasteretiti gospodarstvo, osobito mala i srednja poduzeća. A dvostruko više stipendije, do čak 18 tisuća kuna, pripremaju za učenike srednjih strukovnih škola. A da ih čim više upiše deficitarna zanimanja, bit će fokus Ministarstva obrazovanja, čiji je ipak najvažniji projekt onaj koji je već počeo ove, no tek u idućoj će se godini razmahati. 

"Kurikularna reforma u svim školama. To je najznačajniji i najveći obrazovni projekt u novijoj hrvatskoj povijesti. Ako samo spomenem da 32 tisuće nastavnika i učitelja mora proći edukacije, vrlo intenzivne i sadržajne do početka iduće školske godine", kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fokus na digitalizaciji i decentralizaciji

A jedinice iz zalaganja mogli bi početi dobivati i službenici u javnoj upravi jer njihovo ministarstvo uvest će sustav kvalitete. "To je pitanje ocjenjivanja službenika koje će biti regulirano posebnom uredbom. Ta uredba će konačno omogućiti da se nagradi one koji dobro rade, ali i kazni one koji ne rade dovoljno dobro", tvrdi Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Osim toga, fokus će baciti na digitalizaciju i decentralizaciju. Baš u tom smjeru ide i Ministarstvo prometa, koje se baca na gradnju Pelješkog mosta, dovršetka punog profila Istarskog ipsilona gradnjom dionice od Pazina do Učke, kao i gradnje hrvatskog dijela VC koridora koji će, jednom kad bude gotov, voditi od Budimpešte, Osijeka i Sarajeva do Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo demografije planira gradnju 200 novih vrtića, a Ministarstvo zdravstva nastavlja s funkcionalnim spajanjem bolnica, kao i s guranjem priojekta izgradnje nacionalne dječje bolnice u Blatu. Budući da se tamo već jednom davno počinjalo graditi, prava vijest će biti kad bolnica jednom bude - dovršena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo