izvor političke i financijske nestabilnosti / Hoće li se priča oko švicarskog franka konačno ispuhati... ili će ipak doživjeti ponovni uzlet?

Švicarski franak. Najstabilnija i najsigurnija valuta na svijetu. Toliko stabilna i sigurna koliko je stabilna i sigurna Švicarska u kojoj štediše bankama plaćaju kamatu da bi one čuvale njihove novce

29.9.2016.
22:08
VOYO logo

I kao za vraga baš ta, najstabilnija od svih valuta u Hrvatskoj je postala potencijalni izvor i političke i financijske nestabilnosti. 

Kako? Iz pohlepe, eto kako. Iz pohlepe banaka da povećaju dobit, iz pohlepe građana da si priušte ono što si inače priuštiti ne bi mogli i iz pohlepe političara za što više glasova.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se priča oko švicarskog franka konačno ispuhati... Ili će ipak doživjeti ponovni uzlet?

Krediti u švicarskom franku u Hrvatskoj su se pojavili 2003. godine, i brzo postali popularni. Naizgled povoljni, tečaj im je bio stabilan, barem do  financijske krize. Tada švicarac počinje divljati, vrijednost imovine pada a ljudi u konačnici ostaju i bez domova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner HNB-a tvrdi da je jedini tada upozoravao na njihovu štetnost, šefovi najvećih banaka kasnije će objašnjavati da su samo - iskoristili priliku.

Vlada Jadranke Kosor prva je otvorila pregovore s bankama; mjere su donošene, no značajne promjene nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza doseže vrhunac u mandatu Milanovićeve vlade, koja povlači prvi potez i zakonom ograničava kamate.

U međuvremenu se pojavljuje Udruga Franak; građani tuže banke i pobjeđuju: Trgovački sud u Zagrebu je osam banaka proglasio krivima, jer su povrijedile kolektivna prava i interese potrošača, u ugovorima su primjenjivale ništetne odredbe, nisu potpuno informirale potrošače, kršili su zakone o zaštiti potrošača i o obveznim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke su se žalile i sve je stiglo do Ustavnog suda. No tečaj franka opet naglo raste, i Milanovićeva vlada po drugi put radi u korist dužnika.

Bankari su bili bijesni. Dužnici su im odgovorili prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori Vlade i banaka su se nastavili, no bezuspješno. Linićev nasljednik zbog treće je vladine mjere - konverzije kredita - zaratio i sa guvernerom Vujčićem.

Negodovanju tadašnje oporbe unatoč, Zakon je u saboru dobio jednoglasnu podršku. No to Milanoviću nije pomoglo da ostane na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi premijer Tihomir Orešković i tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko imao je drugačiju retoriku.

"Draga gospodo, vi ste to tako riješili da ste sve građane opteretili s 1,5 milijardi eura duga. Građani će to otplaćivati. To neće pasti na leđa banaka, to smo davno shvatili", poručio je Karamarko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni te vlade više nema, a problem švicarca je ostao. Banke su Hrvatsku tužile na međunarodnom arbitražnom sudu, Europska komisija opovrgava njegovu ingerenciju a na konačnom rješenju snage sad odmjeravaju - HDZ i MOST.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo