CIJENE LETE U NEBO / Hoće li zbog lošeg uroda kukuruza poskupjeti junetina? 'Na hrvatskom tržištu će biti manje svježeg mesa'

U Zagrebu održan hitni sastanak kako bi se dogovorili što dalje

25.8.2022.
20:30
VOYO logo

Veliki problemi za proizvođače junetine, a to znači i za kupce. Zbog lošeg uroda kukuruza postavlja se pitanje hoće li biti dovoljno stočne hrane za životinje? Ne bude li, očekuje nas novo poskupljenje kilograma junetine.

Iz Udruge Baby Beef koja okuplja 330 uzgajivača kažu da su ukupne brojke zabrinjavajuće, imaju 10 do 15 000 manje goveda nego lani u prvom redu zbog nedostatka i većih cijena stočne hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Potrošimo oko 3000 kuna više. Ako smo lani potrošili 10.000 kuna, a opet zavisi od kategorije je li muško ili žensko june znači ove godine moramo potrošiti 13 000 kuna“, poručuje Zvonimir Širjan, predsjednik udruge Baby Beef.

U Zagrebu su održali i hitni sastanak kako bi se dogovorili što dalje. Zbog suše koja je gotovo prepolovila urod kukuruza od vlade traže financijsku pomoć i otvaranja silosa sa zalihama kukuruza. Postoji i još jedna opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kao nekad stari /

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

Image
kao nekad stari /

Recept Jurčića za uštedu na hrani: 'Radite svoj kiseliš, sad naručite svinju na selu nek se uzgaja'

„Da naša država kao i druge države u okruženju zabrane izvoz te neke stočne hrane. Mi opće više nismo sigurni što ćemo spremiti od stočne hrane i da li ćemo mi tu stoku što imamo na farmama moći hraniti“, tvrdi Dejan Majdak, član Upravnog odbora udruge Baby Beef.

U suprotnom, proizvodnja ovog mesa koje se dobrim dijelom izvozilo i na tržišta Libanona i Italije past će na niske grane. Ako se ništa ne poduzme doći će do novih promjena na domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Definitivno će biti manje u narednom periodu izbačeno gotovih grla, odnosno svježeg mesa će biti sigurno manje na hrvatskom tržištu. Nešto što bih još spomenuo je da smo razmišljali i o smanjenju naše proizvodnje, ali i gašenju“, objašnjava Toni Raič, potpredsjednik Udruge Baby Beef.

S druge strane, dok su proizvođači na mukama, trgovci zarađuju, na teret krajnjih potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nama je kilogram žive vage poskupio otprilike deset kuna u odnosu na ranije godine. Cijena koju mi dobivamo u odnosu na višegodišnji prosjek je četiri kune veća dok je u maloprodaji cijena mesu otišla i do 20 kuna više. Nažalost potrošačima je puno više porasla cijena nego što je nama“, kazao je Širjan.

Ako se ne nabavi potrebna stočna hrana, građani mogu očekivati nove, više cijene junetine, a to bi se moglo osjetiti početkom iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo