obnova nakon potresa / Horvat u Saboru o izmjenama Zakona: 'Obnovu više neće zaustavljati nesređena dokumentacija'

Image
Foto: Pixsell

'Složene imovinsko-pravne odnose više neće trebati dokazivati, što je dosad znatno usporavalo proces', rekao je Horvat

20.10.2021.
12:41
Pixsell
VOYO logo

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u srijedu da se izmjene Zakona o obnovi donose radi ubrzanja obnove koju više neće zaustavljati nesređena dokumentacija.

„Složene imovinsko-pravne odnose više neće trebati dokazivati, što je dosad znatno usporavalo proces”, rekao je Horvat predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o obnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani oslobođeni obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove

Izmjenama zakona građani se oslobađaju obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove, a konstrukcijski će se obnoviti i nelegalizirani objekti koji se mogu legalizirati.

Objekti koji se ne mogu legalizirati, primjerice oni koji se nalaze na magistralnim koridorima ili javno zaštićenim područjima, neće se obnavljati, kao niti oni u kojima na dan potresa nitko nije živio, pojasnio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukida se također zabrana upravljanja obnovljenom nekretninom, kao i obveza upisa založnog prava na tu nekretninu. 

Zakon određuje da će se novčana sredstva za obnovu višestambenih zgrada moći isplatiti i prije početka obnove, a za obiteljske kuće nakon završene obnove ili prema ispostavljenim računima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđen je brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i zgrada tako da će za odluku biti potrebna suglasnost većine suvlasnika ili, ako predstavlja prijetnju za građane, i bez suglasnosti vlasnika.

U slučaju rušenja višestambene zgrade, država će vlasniku stana na njegov zahtjev dati stan odgovarajuće veličine, uz obvezu prenošenja zemljišta na kojem se nalazila uklonjena zgrada, a u slučaju rušenja obiteljske kuće zamjensku kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzavaju se postupci i diže prag javne nabave

Zakonskim izmjenama ubrzavaju se postupci javne nabave i diže prag javne nabave, dodao je Horvat uvjeravajući da će u sustav biti ugrađene antikorupcijske mjere radi sprečavanja zloupotreba u provedbi postupaka obnove.

Ministarstvo graditeljstva, Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu svakih šest mjeseci podnosit će Vladi sveobuhvatna izvješća o izvršenju svih poslova, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na područjima pogođenim potresom pregledano je ukupno 49 667 objekata, od kojih je 32 911 označeno zelenom bojom, 10 600 žutom, a 5305 objekata crvenom oznakom.

Do 20. rujna građani su podnijeli ukupno 12 346 zahtjeva za 10 281 zgradu, a ministarstvo je dosad donijelo ukupno 967 akata obnove, naveo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štete u Zagrebu i okolici te na Banovini procijenjene su na oko 17 milijardi eura, od čega 11,5 milijardi eura u Zagrebu i okolici, a 5,5 milijardi eura na Banovini. 

Što se tiče financiranja, Horvat je podsjetio kako je iz Fonda solidarnosti ukupno osigurano 683,7 milijuna eura, a očekuje se dodatnih 320 milijuna eura, 4,4 milijarde kuna osigurano je u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, zajmom Svjetske banke 183,9 milijuna eura, a 1,1 milijarda kuna iz proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene zakona o očuvanju kulturnih dobara i o Državnom inspektoratu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je povezane izmjene Zakona o očuvanju kulturnih dobara, po kojima će ministar imati ovlasti utvrditi konzervatorske smjernice za obnovu kulturnih dobara.

Zbog izmjena Zakona o obnovi mijenja se i Zakon o Državnom inspektoratu kojim se dodatno jačaju građevinske inspekcije vezano za rješenja o uklanjaju objekata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš (GLAS) uoči rasprave zatražila je stavljanje Zakona o obnovi izvan snage jer je od početka neprovediv. „Ono što krivo krene ne može dobro završiti”, kazala je Mrak Taritaš navodeći da je u godini i pol primjene zakona riješeno samo 9,4 posto zahtjeva.

„Tko je napisao taj zakon, je li ga netko podmetnuo ministru”, upitala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dario Zurovec (Fokus) zakon je ocijenio nakaradnim i promašenim. „Sada kada se diže prag javne nabave gledat ćemo jednu od najvećih pljački nakon privatizacije i predstečajnih nagodbi”, ocijenio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo