Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zabrinuta za zdravlje nacije

Hrvati najdeblji muškarci! Prvu damu pitali što je savjetovala suprugu u vezi s viškom kilograma

U Europi su najvitkiji sjevernjaci, a najdeblji južnjaci, pri čemu su najdeblji dječaci u mediteranskim zemljama

Vijesti.hr/ 4.3.2020. u 19:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Debljina je galopirajuća pandemija. U Hrvatskoj čak 35 posto osmogodišnjaka ima višak kilograma, po čemu smo na visokom, petom mjestu od 39 europskih zemalja, istaknula je u srijedu Sanja Musić Milanović na skupu u povodu Svjetskog dana debljine koji se od ove godine obilježava 4. ožujka.

"Muškarci su nam  po debljini prvi u Europi. Imamo ozbiljnu epidemiju, to nije od jučer, ali je problem koji raste. Predviđanja za idućih 30 godina govore da će debljina biti prva bolest koja bi mogla ugroziti očekivano trajanje života, odnosno skratiti ga za čak 3,5 godine", rekla je Musić Milanović (HZJZ) na simpoziju posvećenom metaboličkom sindromu u djece.

U Europi su najvitkiji sjevernjaci, a najdeblji južnjaci, pri čemu su najdeblji dječaci u mediteranskim zemljama - čak ih je 42 posto s prekomjernom tjelesnom masom, a 6 posto je ekstremno debelo.

Uzroci su višestruki - među djecom na jugu više se ne prakticira mediteranska prehrana, sve više je djece koja previše sjede, premalo se igraju vani, a svoj danak uzimaju i kompjuteri i igrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Ono što ja pokušavam napraviti, i što mi svi, cijeli moj tim, kroz projekt 'Živjeti zdravo' jest osvijestiti ne samo pojedince - jer mi uvijek igramo na neku osobnu odgovornost, uvijek sam ja kriva za nešto ili ste vi krivi za nešto - nego zapravo upozoriti da je okružje u kojem živimo poticajno za razvoj debljine. Mi moramo, zapravo, neke stvari institucionalno mijenjati i mijenjati okružje u kojem živimo da bismo stali na kraj toj priči'', kaže Milanović Musić.

Sanju Musić Milanović, suprugu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, novinari su pitali kakve je savjete dala svome suprugu u vezi s viškom kilograma.

Upravo se čita

Image
u drugom tromjesečju

Hilary Swank trudna u 49. godini: 'Dobit ćemo blizance, ovo je apsolutno čudo!'

"Moram priznati da mu nisam dala nikakve posebne savjete jer on prilično dobro to zna i sam", odgovorila je.

Vijesti.hr/ 4.3.2020. u 19:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba