službeno je! / Hrvatima ukinute vize za ulazak u SAD. Donosimo detalje: Tko će i što ipak morati ispunjavati?

Ove dobre vijesti nipošto ne znače da će za odlazak u SAD biti potrebno samo kupiti avionsku kartu

23.10.2021.
22:00
VOYO logo

U SAD od noćas bez vize! Ono što se mjesecima spominjalo od danas je službeno. Državljani Hrvatske u Ameriku mogu bez posebnih provjera, razgovora i plaćanja, mnogima skupe, propusnice za ulazak. 

No izuzeće se ipak ne odnosi baš na sve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bi propala Amerika, ne bi ni mi, da još nismo ušli među zemlje kojima za ulazak u SAD ne treba viza, ali današnja vijest građane je prilično razveselila.

"Jeste li čuli da hrvatski građani od danas mogu bez vize u Ameriku? Čuo sam. I kako to komentirate? Pa mislim, odlično", kaže Jurica Kenda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma drago mi je. Onda ćemo i mi možda otić u posjetu bez turističke vize", poručuje Jelena Antunović. 

"Pozitivno, da, super. Što to govori o nama, o državi? Govori li išta? Pa pozitivno, dobro. Idemo naprijed? Pa hvala Bogu", govori Ivan Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još da nam je ući u Schengen

Smatra to i ministar Davor Božinović koji je vijest proslavio na kavi s predstavnikom američkog veleposlanstva u Zagrebu. 

"Ne morate dolaziti u ambasadu, ne morate plaćati vizu kao prije. Puno je brži,  jednostavniji proces", kaže otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Mark Fleming

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ove dobre vijesti nipošto ne znače da će za odlazak u SAD biti potrebno samo kupiti avionsku kartu. Naime, potrebno je svoje putovanje i najaviti.

Sustav je sličan onom Enter Croatia kojim su strani državljani ulazili u RH, ali za razliku od njega nije besplatan. Treba uplatiti 14 dolara što je u protuvrijednosti oko 90 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez vize mogu putovati svi koji u SAD idu turistički ili poslovno na period kraći od 90 dana. Studenti i dalje trebaju vize. No, ministar Božinović danas je najavio da očekuje kako će Hrvatska ući među posebno odabrane u kojima je tek 11 država svijeta, i samo tri Europe. 

"To znači da će naši državljani moći ostvariti benefit da prolaze kroz granične prijelaze u SAD na jedan privilegiran način bez kontrole koju SAD daju tu mogućnost samo onim državama sa kojima su stvarni partneri u koje i u čije institucije, pogotovo sigurnosne institucije, imaju visoku razinu povjerenja", rekao je Davor Božinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još da nam je ući u Schengen pa da i po Europi putujemo bez granica. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo