karijera u vojsci / Hrvatska je dobila 191 novog ročnika: U idućih šest tjedana dobrovoljci će proći temeljnu vojnu obuku

Treći ovogodišnji naraštaj proći će dvomjesečnu obuku i to od osnovnih vojnih pojmova i ponašanja do rukovanja oružjem

16.7.2021.
20:34
VOYO logo

Hrvatska je dobila 191 novog ročnika i ročnicu koji su joj prisegnuli u požeškoj vojarni. U idućih šest tjedana ti će dobrovoljci proći temeljnu vojnu obuku, a mnogima je plan svoju karijeru u vojsci i nastaviti. 

Dolaskom predsjednika svečana prisega 31. generacije mladih ročnika u Požegi mogla je početi. "Jednakost i sloboda. To ćete prenositi svijetom, tamo gdje budete išli, kada budete išli i ako to odlučite, zajedno sa hrvatskim stijegom, sa hrvatskim barjakom. Budite domovini vjerni, budite zdravi, borite se... borite se za sebe, borite se za Hrvatsku. Živjeli", poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIŠTA OD OBVEZNOG VOJNOG ROKA /

Dok ministar obrane traži model vraćanja obveznog vojnog roka - premijer i predsjednik napokon složni!

Image
NIŠTA OD OBVEZNOG VOJNOG ROKA /

Dok ministar obrane traži model vraćanja obveznog vojnog roka - premijer i predsjednik napokon složni!

Sve je više ročnica

Treći ovogodišnji naraštaj proći će dvomjesečnu obuku i to od osnovnih vojnih pojmova i ponašanja do rukovanja oružjem. Većina ih se nada nakon toga nastaviti vojničku karijeru.

"Naravno da planiram ostati u vojsci. Ponukan baš time što sam iz tog područja Vukovara, to sve što sam čuo kroz cijeli svoj život, jednostavno mislim da je to jedna velika čast koju mi je jako teško opisati riječima", rekao je Antonio Krupa, ročnik iz Vukovara.

Sve je više ročnica. "Čast mi je biti jedna od 29 djevojaka na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Tu smo da dokažemo da smo jednaki svi i da smo možda čak i bolje u nekim stvarima od muškaraca", kazala je Nikolina Knežević, ročnica iz Posedarja

Red, rad i disciplina u vojsci su ono što im se baš sviđa. "Odgajana sam od malih nogu u takvoj obitelji. Otac mi je branitelj. I moj daljnji cilj je doseći najviši vrh razvoja u oružanim snagama", ispričala je Željka Gjić, ročnica iz Dugog Sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli njihov put vojne obuke prate instruktori. "Prvi put se susreću s odorom, čizmama... neki su od njih prvi put možda odvojeni od obitelji. I onda morate bit non-stop njima dostupni, a isto tako ih morate stalno pritiskati i stiskati i stiskati na disciplinu, podsjećati na obveze", objašnjava Milan Adžić, instruktor u Bojni za temeljnu vojnu obuku.

Zbog velikog interesa za ovakvom obukom, na jesen kreće i  četvrta generacija mladih ročnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo