Izvješće Europske Komisije / Hrvatska je neslavni prvak Europe - čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog smatra utjecaj Vlade i političara na sudstvo

Nakon Slovenije, Hrvatska ima najviše sudaca u odnosu na broj stanovnika, ali spisi i postupci na sudovima se gomilaju i najdulje traju

9.7.2021.
18:53
VOYO logo

Hrvatska je neslavni prvak Europe. Neslavni - jer riječ je izvješću Europske komisije o povjerenju građana u pravosuđe. Čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog smatra utjecaj Vlade i političara na sudstvo. Porazne rezultate komentirali su i Saboru.


Nepovjerenje u neovisnost sudstva kod Hrvata je najveće u Europskoj uniji. Slijede Slovačka, Poljska i Bugarska. Afere osječkih, a i splitskih sudaca, pridonijeli su tome, smatra dio saborskih zastupnika.

Dražen Bošnjaković, član saborskog Odbora za pravosuđe: "U ovim uvjetima kada imamo suce iz Osijeka koji su obuhvaćeni vidimo kakvih postupcima, kada imamo ono događanje u Splitu u vrijeme pandemije, teško je očekivati u ovom trenutku nešto bolje, ali trebamo svi raditi na tome".

Nikola Grmoja, član saborskog Odbora za pravosuđe: "Ono što vidimo na svakom koraku da nam se suci druže sa onima protiv kojih se vode procesi, da imamo situaciju da nam procesi traju 10 godina i više, da svjedočimo često spektakularnim uhićenjima, da pravosudnog epiloga nema, to je ono što mene zabrinjava".


68 posto ispitanika nema povjerenje u neovisnost sudstva zbog utjecaja političara, a njih 63 posto misle da na sve utječu ekonomski i drugi interesi.

Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe: "Gdje su sada svi oni koji su prije tjedan-dva punili medijski prostor s pričama o Zlati Đurđević, o tome kako je sve savršeno, a da oporba sve što je dobro relativizira".

Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik: "Politika ima itekako odgovornost za ono što se događa počevši od načina biranja sudaca, ova ideja da suci pitaju sami sebe je jako loša i dovela nas je do ove situacije".

Nakon Slovenije, Hrvatska ima najviše sudaca u odnosu na broj stanovnika, ali spisi i postupci na sudovima se gomilaju i najdulje traju.

Na sudovima je više od 400 tisuća starih neriješenih predmeta, a njih između više od 7 tisuća starije je od 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo