HRVATSKA U SCHENGENU / Hrvatska mora zaštiti vanjsku granicu Schengena i Europske unije: 'Neće postojati klasična granična kontrola'

'Mi ove godine bilježimo otprilike 16.000 slučajeva nezakonitih prelazaka u prvih 11 mjeseci', kazao je Zoran Ničeno

10.12.2021.
20:23
VOYO logo

Nakon što je Hrvatska dobila zeleno svjetlo od svih članica Europske unije za ulazak u Schengen, premijer Andrej Plenković najavljuje zaključenje procesa sredinom godine. Od tada će granice prema zapadu postati mekše, a ona prema istoku stroža. Plenković naglašava da Hrvatska već sudjeluje u kreiranju reforme Schengenskog prostora za koji se, zbog terorizma, migrantske krize i pandemije COVID-a, pripremaju nova pravila.

"Ako je ljetna sezona, ako netko iz nama bliske Slovenije ide u Hrvatsku, će znatno brže i lakše proći granicu i neće čekati onako dugo kao što je bilo bez Schengena. Prema tome operativne koristi će biti vidljive odmah nakon što uđemo, a kada se ove tri puno šire teme koje nemaju puno veze ni s nama, niti možemo utjecat na njih, i terorizam, i nezakonite migracije, i naravno COVID, da ne bih njega zaboravio. Sva ta tri elementa su utjecala na to da Schengen bude manje liberalan nego što je bio prije deset, petnaest godina", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku u šengenskim granicama čekaju veliki izazovi i to prije svega zbog migrantske krize kojoj, svjedočimo i danas.

Upravo je plod migrantske krize i aktualna situacija s djevojčicom koja je upala u rijeku i za kojom se i dalje traga. Nada da će sve biti u redu uvijek treba postojati, ali kako vrijeme prolazi ta nada polako kopni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DONESEN ZAKLJUČAK /

EU jednoglasno odlučila: Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen! Premijer poručio: 'Ovo je važan dan'

Image
DONESEN ZAKLJUČAK /

EU jednoglasno odlučila: Hrvatska ispunjava uvjete za Schengen! Premijer poručio: 'Ovo je važan dan'

Razgovarali smo sa gospodinom Zoranom Ničenom, načelnikom Uprave za granicu koji je na početku komentirao potragu za nestalom djevojčicom u Istri.

Vidimo da je ovo plod međudržavne suradnje u potrazi za nestalom djevojčicom. Je li to plod nekog protokola ili je to situacija u kojoj svi improviziraju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bih rekao da je riječ o improvizaciji. Možete vidjeti da se odmah brzo reagiralo. Tu postoje standardni operativni postupci koji reguliraju takve slučajeve. Moram naglasiti herojsko ponašanje hrvatske policije, ali i slovenske koji su odmah uskočili u nabujalu Dragonju i uspjeli spasiti majku. Još uvijek istražujemo što je dovelo do tog tragičnog događaja da je s troje djece uputila u nabujalu rijeku mislim da je to stvarno jako tragično.

Do kada će potraga trajati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolege iz HGSS-a rade zajedno s nama. Jedna ekipa iz HGSS-a još uvijek je na terenu i koliko znam radit će cijelu noć. Ronioci Specijalne interventne policije i Specijalna policija koja je pretraživala se povukla zbog mraka i čim sutra svane dan će se nastaviti s potragom dok se djevojčica ne pronađe, nadajmo se živa.

Ovo je ipak dokaz da preko naše istočne granice prolaze migranti. Je li to propust i koliko uopće ima takvih slučajeva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ove godine bilježimo otprilike 16.000 slučajeva nezakonitih prelazaka u prvih 11 mjeseci. To je pad od 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Taj pad bilježi i Slovenija. Znači na cijeloj toj ruti se bilježi pad. Pad je imigranata koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini. Prema tome Ruta se mijenja, ide tamo gdje je prolaz lakši. Trenutno je to preko Srbije, Rumunju, Mađarsku pa preko Austrije dalje“.

Hrvatska do sredine iduće godine ulazi Schengen. Znači li to da će se glavnina kontrola i policijskih snaga sa slovenske granice prebaciti na istočne granice Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači upravo to. Mi smo kroz schengensku evaluaciju pokazali,  prvo našu sposobnost za zaštitu vanjske granice Europske unije i sada granice Schengena. Da smo se tehnički maksimalno opremili, da smo kadrovski potpuno popunjeni i da će dio policajaca koji su sada na unutarnjoj granici i dio tehničke opreme, preći na vanjsku granicu. Dok bi se na unutarnjoj granici, tu govorimo na granicu prema Sloveniji i Mađarskoj, primjenjivale tzv. kompenzacijske mjere koje zahtijevaju puno manje policiju i drugačiji rad policije.

Što će to značiti za ljude koji prelaze granicu. Znači za one koji iz Slovenije i Mađarske ulaze u Hrvatsku, ali i za one koji sa istoka ulaze u Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na unutarnjim granicama to će značiti da se postepeno ukinuti granične kontrole za cestovne, pomorske i zračne prijelaze. Neće postojati klasična granična kontrola, međutim i dalje može postojati kontrola COVID potvrda.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo