61. od 63 zemlje / Hrvatska na dnu ljestvice konkurentnosti: od gospodarske učinkovitosti do poslovnog ozračja, iza nas samo Mongolija i Venezuela

Image
Foto: Screenshot/YouTube/IMD Business School

Ispred Hrvatske, koja je najlošije plasirana članica Europske unije, nalaze se Grčka, Argentina, Peru, Kolumbija, Ukrajina i Brazil

24.5.2018.
17:23
Screenshot/YouTube/IMD Business School
VOYO logo

Institut IMD, sa sjedištem u Švicarskoj, po 30. je put napravio godišnje izvješće konkurentnosti država u upravljanju resursima. Ove su godine istraživali konkurentnost 63 države, svrstavši na prvo mjesto SAD, koji je lani bio četvrti na ljestvici, iza Hong Konga, Švicarske i Singapura.

Na temelju više od 250 indikatora, od gospodarske uspješnosti, učinkovitosti institucija do poslovnog ozračja, Hrvatska se nalazi na lošem 61. mjestu gospodarske konkurentnosti. Iza su jedino Mongolija i Venezuela, a neposredno ispred Grčka, Argentina, Peru, Kolumbija, Ukrajina i Brazil. Time je Hrvatska i najlošije plasirana članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na lanjskoj ljestvici Hrvatska je bila dva mjesta bolje plasirana (59.). Tada smo "bježali" Ukrajini i Brazilu, koji su nas ove godine prestigli.

Od zemalja u okruženju Slovenija je napredovala šest mjesta i sada je 37. Mađarska je 47., također napredovavši za solidan broj mjesta (pet). Zanimljivo, među 50 je i Bugarska, najsiromašnija članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indeks konkurentnosti, istraživanje IMD-a 2018:
1. Sjedinjene Američke Države
2. Hong Kong
3. Singapur
4. Nizozemska
5. Švicarska
6. Danska
7. Ujedinjeni Arapski Emirati
8. Norveška
9. Švedska 
10. Kanada
...
13. Njemačka
...
31. Francuska
...
43. Slovenija
...
47. Mađarska
48. Bugarska
...
61. Hrvatska
62. Mongolija
63. Venezuela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo