nema službenih zahtjeva / Hrvatska se priprema za dolazak ukrajinskih izbjeglica, u zemlju je već došlo desetak osoba iz Ukrajine

U ovom trenutku nema informacija o organiziranom izbjegličkom valu koji bi se iz smjera Poljske i Mađarske kretao prema Hrvatskoj

26.2.2022.
22:15
VOYO logo

I Hrvatska se priprema za dolazak ukrajinskih izbjeglica. Iako službenih zahtjeva za prihvat još nema - u Hrvatsku je već ušlo desetak osoba iz Ukrajine. Stigli su privatnim kanalima, a uz pomoć prijatelja se uspjeli i smjestiti. Irina Matijević nije ni časa dvojila. S mužem je sjela u auto i krenula put Ukrajine. U auto je ukrcala tri žene i petero djece. Smjestit će ih u svom domu u Lipiku. 

"Nalazimo se na granici slovačke Hrvatske i Ukrajince, čekamo žene i djecu da prijeđu granicu i vozimo ih za Hrvatsku Hrvatska je pokazala veliko srce..mi smo krenuli sinoć u pet sati....s nama je jedna trudnica malo dijete....nisu vidjeli muževe, otišli su u rat'', izjavila je Irina Matijević iz Lipika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se užurbano priprema za prihvat izbjeglica. U pripremi je smještaj u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru. 

"Grad Bjelovar je spreman za neki prvi val...ovdje imamo 60 strunjača..imamo tu i grijani pod i jedna prilično velika dvorana", rekao je Marko Mihalinec, direktor gradskog poduzeća za upravljanje Sportskih objekata Bjelovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripravnosti i Hrvatski Crveni Križ. 

"U skladištu ima svega dovoljno, tu je higijena, hrana.....glavno da možemo odgovoriti na te prve potrebe", kazala je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
na ulicama kijeva /

Ukrajinski predsjednik uputio dramatičnu poruku: 'Ne polažemo oružje. Kad nas napadnete vidjet ćete naša lica, ne naša leđa'

Image
na ulicama kijeva /

Ukrajinski predsjednik uputio dramatičnu poruku: 'Ne polažemo oružje. Kad nas napadnete vidjet ćete naša lica, ne naša leđa'

Danas je oko pružanja pomoći Ukrajini održan hitan sastanak u Vladi, koordiniraju se aktivnosti oko zbrinjavanja izbjeglica - sutra se u Briselu održava i sastanak ministara unutarnjih poslova EU.

"Možemo od danas smještati ljude koji bi došli u Hrvatsku na razini EU ćemo razgovarati kada se razmjene svi ti podaci". rez granična policija od prvog dana ima upute kako postupati uz olakšan pristup", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je i dio studenata na razmjeni koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju. 

"Uspjeli smo pobrinuti se za dvije osobe studentica i maturant zatražili su pomoć oko smještaja'', rekao je Entoni Šeperić, voditelj ureda JRS-a Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko je ukrajinskih studenata stiglo i pred Banske dvore. 

"Moji roditelji su u Kijevu, na sigurnom, ali živimo blizu zračne luke, mjesto koji može biti bombardirano svake sekunde. To je strašno za mene, ali oni ne planiraju doći...nema načina", rekla je Valeria iz Ukrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku nema informacija o organiziranom izbjegličkom valu koji bi se iz smjera Poljske i Mađarske kretao prema Hrvatskoj. No, Hrvatska je spremna pomoći.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo