DAN HRVATSKE VOJSKE / Hrvatska vojska obilježava svoj dan, a Vlada i Ured Predsjednika slave - odvojeno

Image
Foto: RTL Vijesti

Ministra obrane na Pantovčaku nema jer ga predsjednik Milanović nije pozvao

27.5.2022.
19:56
RTL Vijesti
VOYO logo

Uoči sutrašnje, 31. obljetnice ustrojavanja HV-a, počelo je obilježavanje Dana hrvatske vojske.

Izaslanstva ministarstva obrane i vojske, predvođene ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga Robertom Hranjom položili su vijence na Mirogoju. Nakon toga stigli su i na svečanu akademiju gdje su podijeljena odlikovanja, nagrade i promaknuća. Svečanost su uz ministra pratili premijer, dio ministara, predstavnici generalskog zbora, brojni visoki uzvanici, no ne i predsjednik republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što se mene tiče on je mogao danas doći ovdje bez problema, ja mu nikad nisam niša branio. Možemo ocijeniti hrvatskog vojnika kao sposobnog, snažnog i to nam priznaju naši partneri kroz sve operacije, misije i vježbe i sva priznanja koje naše vojnikinje i vojnici zaslužuju“, izjavio je Mario Banožić (HDZ), ministar obrane.

„Politički razgovori i političke rasprave su izvan hrvatske vojske. Mi se držimo sa strane, ne želimo i ne smijemo biti dio toga. Mi se samo trudimo raditi ono što od nas narod traži. Svi prijepori su nezgodni za sve strane tako i za nas, mi se trudimo da to što manje utječe na nas“, poručio je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREKO 7000 ODGOVORA /

Pitali smo vas treba li hrvatska vojska na granicu s Ukrajinom, Hrvati suprotstavljenih mišljenja: 'Nije to naš rat'

Image
PREKO 7000 ODGOVORA /

Pitali smo vas treba li hrvatska vojska na granicu s Ukrajinom, Hrvati suprotstavljenih mišljenja: 'Nije to naš rat'

Svečani prijem organizirao je Ured predsjednika. Na Pantovčaku je RTL-ov Goran Latković, a na Jarunu, gdje uskoro počinje misno slavlje je Boris Mišević.

Ministra obrane na Pantovčaku nema jer ga predsjednik Milanović nije pozvao i to ne iznenađuje s obzirom na to da između njih nema nikakvog odnosa. Jedan drugog kada spomenu, uglavnom vrijeđaju, ali zato su pozivnice dobili predsjednik Vlade, predsjednik Sabora, ministar unutarnjih poslova i ministar hrvatskih branitelja. Svi su se ispričali i rekli da ne mogu doći, osim predsjednik Sabora Jandrokovića. Ni to ne iznenađuje s obzirom na to da je premijer Plenković nedavno rekao da će predsjednika Milanovića bojkotirati dokle god ga bude mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali cijeli državni vrh trenutno se nalazi na Pantovčaku. Prisustvuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, svi visoki zapovjednici, časnici oružanih snaga, članovi Hrvatskog generalskog zbora.

Predsjednik Milanović je dodijelio odlikovanja svim aktivnim i neaktivnim članovima Oružanih snaga, a zatim održao kratak govor. Govorio je o jedinstvu kojeg danas kao ni u zadnje vrijeme nije bilo jer se državni vrh nigdje ne pojavljuje zajedno, ali kada je govorio o BiH, isto tako govorio je o jedinstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Stanje u BiH nije dobro i o tome treba govoriti na svakom mjestu. Kada bismo bili jedinstveni u tome, problem bismo bez ikakve gužve, buke, a kamoli oružja, riješili vrlo brzo i ja se neću umoriti u nastojanju da tako i bude. Ne uspijem li, nisam uspio. Ovih dana gledam kako se na službenih stranicama europske delegacije u Sarajevu, prijeti hrvatskoj strani, konkretno jednoj stranci, najvećoj stranci, ali samo jednoj od 13 stranaka. Prijetećim jezikom se upozorava da će nešto biti učinjeno ako se ne pokore nekom stavu. Ovdje rata neće biti, ali gube se godine. Gube se godine za uspjeh, za razvoj, za bogaćenje“, izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

Sveta misa za 31. godišnjicu HV-a

Na misno slavlje stiglo je puno časnika i dočasnika, ljudi iz Ministarstva obrane. Predsjednik Vlade Andrej Plenković se ne očekuje. Sam Milanović je rekao da je ministar Banožić ovu misu namjerno tempirao u 19 sati jer je kog njega na Pantovčaku sve tempirano u 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misu će predvoditi vojni Ordinari Jure Bogdan. To nije misa zadušnica, to je svečana misa. Nakon mise će se spomenu obilježju koje se nalazi pored crkve položiti jedan vijenac u ime države za sve one koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu za hrvatsku neovisnost.

Tehničko taktički zbor koji se uvijek radi na Dan hrvatske vojske, kada HV pokaže sve najbolje što ima, radi taktičke vježbe na Jarunu za građane, sutra se ipak neće dogoditi zbog lošeg vremena. To je prebačeno na ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo