'nećemo tu stati' / Hrvatske tvrtke povukle 82 milijuna iz EU fondova i stvorile uvjete za 190 novih radnih mjesta

U sklopu programa EU fonda za regionalni razvoj dodijeljeno je više od 82 milijuna kuna bespovratnog novca, dok su potaknuta ulaganja u iznosu od 258 milijuna kuna. U finalu, sve će rezultirati s vrijednih - 190 novih radnih mjesta

14.6.2016.
18:44
VOYO logo

KFK Tehnika je hrvatska firma koja proizvodi fasadne elemente za europsko i svjetsko tržište. Tvornica je velika kao osam nogometnih igrališta, a iz okolice Zagreba proizvodi putuju direktno u daleki New York. 

"Od 70 do 80 posto naše proizvodnje financijski se izvozi. To su tržišta zapadne Europe, tržišta Sjeverne Amerike i tržišta regije", kazao je Luka Fukat iz tvrtke KFK Tehnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njujorški muzej za umjetnost i dizajn, zagrebačka i dubrovačka zračna luka - to su projekti na kojima su radili. Zato su bespovratno i dobili gotovo 15 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

"Planira se proširiti proizvodnja i napraviti sinergija proizvodnog procesa na način da se sve proizvodne procese stavi pod jedan krov i da se što više otkloni ovisnost o podizvođačima i dobavljačima. Što s aspekta rokova dobave, tako i sa aspketa kvalitete proizvoda kojeg dobivamo", dodaje Fukat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su samo jedna od 14 tvrtki koje su dobile novac Europske unije. Multinorm iz Cerne bavi se izradom alata u autoindustriji. Rade za automobilske divove poput BMW-a i Volkswagen grupe. 

"Uvodimo montažu. Cilj nam je da kupcu isporučimo jednu kompletnu liniju ili stanicu koji onda oni dalje koriste u proizvodnji auto dijelova", pojasnio je što rade Ilija Vusić, tehnički kordinator Multinorma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programa Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljeno je više od 82 milijuna kuna bespovratnog novca, dok su potaknuta ulaganja u iznosu od 258 milijuna kuna. Zbog svega ovog otvorit će se 190 novih radnih mjesta.

Ministar Horvat poručuje da tu neće stati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promijenit ćemo procedure, olabaviti uvjete i smanjiti kamate za poduzetnike. Bude li traženi kredit zajam ukupno investicija, kamatna stopa će biti 0,5 posto. Bude li kredit vezan za obrtna sredstva, maksimalni iznos kamate biti će 3,5 posto. I nemamo više o čemu pričati niti si što željeti. To je stvarnost", naglasio je ministar poduzetništva i obrta  Darko Horvat.

Stvarnost je to u kojoj se trebaju stvoriti bolji uvjeti za poduzetnike, jer su tvrtke poput ovih žila kucavica hrvatskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo