KORONAKRIZA / Hrvatski izvoznici predložili mjere za konkurentnije gospodarstvo

Image
Foto: RTL

Pandemija koronavirusa i snažni potres u Zagrebu otkrili su niz izazova

23.6.2020.
17:17
RTL
VOYO logo

Hrvatski izvoznici objavili su "Deklaraciju 2020." u kojoj predlažu skup mjera za konkurentniju ekonomiju, a potrebnim ističu poticanja novih ulaganja, porezna ublažavanja i usmjeravanje državnih potpora najperspektivnijim, strateški važnim i izvozno orijentiranim segmentima domaće industrije. 

Image
UPITNA BUDUĆNOST /

Nekoć moćna i unosna industrija je pred slomom: Trenutačno svjedočimo enormnom padu prodaje

Image
UPITNA BUDUĆNOST /

Nekoć moćna i unosna industrija je pred slomom: Trenutačno svjedočimo enormnom padu prodaje

Ocijenili su da su pandemija koronavirusa i snažni potres u Zagrebu otkrili niz izazova i rizika koji su bili nedovoljno prepoznati ili su se sad prvi put javili. Smatraju da je Vlada u prvoj fazi koronakrize svojim mjerama očuvala radna mjesta i životni standard nemalog broja ljudi te da je horizontalnim kriterijem spriječen nestanak s tržišta brojnih poduzeća i malih poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ističu da je sada vrijeme za vertikalne mjere, prilagođene uvjetima "kada će državni intervencionizam i ekonomski nacionalizam postali nova normala".

"To uključuje konkretne poteze kako bi se osigurali uvjeti za plasman domaćih proizvođača na stranim tržištima, kada se izvoz potiče javnim i prikrivenim potporama", kažu izvoznici. Očekuju da će idućih godina gospodarstva velikih i razvijenih članica EU-a pokrenuti velik ciklus investicija u cilju smanjenja ovisnosti o uvozu s dalekih tržišta, odnosno vraćanju/preseljenju proizvodnje s dalekih tržišta (azijskih zemalja) u domicilna gospodarstva i zemljopisno bliže regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To za naše izvoznike znači da će jačati regionalni europski lanci stvaranja vrijednosti, što je za slabije razvijene članice EU-a uključujući Hrvatsku prilika da u većoj mjeri postanu proizvođači i dobavljači komponenti - intermedijarnih proizvoda, ali i finalnih proizvoda za tržišta razvijenih članica", prenosi Lider. Drže stoga da će za poticanje novih ulaganja biti važna fiskalna oslobođenja, a pozivaju i na usmjeravanje nepovratnih ili djelomično nepovratnih sredstava državnih potpora najperspektivnijim, strateški važnim, izvrsnim i izvozno orijentiranim segmentima domaće prerađivačke industrije.

U slučaju dublje krize, predlažu izvoznici, mogu se na jednu do tri godine uskratiti uplate doprinosa u drugi mirovinski stup, a dobit društava za upravljanje OMF-ovima može se preusmjeriti u korist novoformiranog fonda pri HBOR-u, za afirmaciju izvrsnosti u izvozno orijentiranoj prerađivačkoj industriji te za obnovu proizvodne infrastrukture stradale u potresu. Opcija je po njima i veće povlačenje dobiti HNB-a ostvarene u 2019. te pričuva u kapitalu HNB-a koje premašuju potrebnu razinu, a u korist državnog proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo