ZAPOŠLJAVA 13 RADNIKA / Hrvatski kralj OPG-ova: 'Radim od jutra do mraka, najsretniji sam kad sam u polju'

Image
Foto: Vijesti.hr

Možda niste čuli za Marija Puškarića, ali njegov krumpir sigurno ste jeli

5.9.2018.
7:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Marijo Puškarić iz Garešnice vlasnik je najboljeg OPG-a u Hrvatskoj. Od 170 tisuća OPG-ova u Hrvatskoj, upravo njegov je dobio nagradu za najbolji OPG. Na 400 hektara zemlje, Marijo uzgaja krumpir, česnjak, žitarice i luk. Čak i nakon 20 godina, svaki dan dode u svoje polje.

"Jednostavno, volim to raditi, ja sam se prije svega počeo baviti poljoprivredom, a onda se kao potreba nametnuo taj uredski posao. Ja se primarno se bavim proizvodnjom", kaže Puškarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i oni koji nisu čuli za njega, vjerojatno su jeli njegov krumpir - i to u obliku čipsa, pošto njegov krumpir puni vrećice čipsa jednog domaćeg proizvođača. 

Počeo je u devedesetima, na malom obiteljskom imanju. Za strojeve tada nije imao mjesta, pa ih je morao parkirati svojoj teti u dvorište. Sada vodi ranč od 400 hektara. I još mu nije dosadilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi dok ne padne mrak

"Moj radni dan traje od 7 sati ujutro, dok ne padne mrak, pa još jedan sat nakon toga.
Najčešće dan počinjem u uredu… Nakon toga sam gotovo svaki dan u polju. Ako bilo koji strojar izostaje s posla, ja mogu uvijek uskočiti i popravljati strojeve. Najsretniji sam subotom i nedjeljom, mogu čitav dan biti u polju, mobitel me ne smeta i mogu raditi čitav dan", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez ulaganja, kaže Marijo, nema ni zarade.

Prskalica na 6 kotača, na primjer, koštala ga je 400 tisuća eura,  kao četiri Tesla X električna automobila. I ne bi je nikada mijenjao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov poljoprivredni obrt Agro Puškarić zadnjih 4,5 godina raste po 10 posto u prihodu svake godine. 

"Povećavamo specijalne proizvodnje koje su zahtjevnije, ali to rezultira povećanjem prihoda", naglašava Marijo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OPG ima 13 stalno zaposlenih radnika

Nedavno mu se u obiteljskom biznisu pridužila supruga koja je dala otkaz kao učiteljica kako bi pomogla s papirima. Za sada ima 13 stalno zaposlenih, a predviđa da će ih biti i više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome što mu je najbitniji proizvod, izdvaja krumpir.

"Možda je najbitniji krumpir, ali za stabilnost poslovanja i prihoda su nam važni i česnjak i crveni luk. Njih pakiramo cijelu godinu i oni daju prihode kroz cijelu godinu, kada nemam prihode od ostalih", objašnjava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puškarić češnjak i crveni luk prodaje trgovačkim lancima. Sa skoro 100 hektara luka i češnjaka, osigurao si je prihode preko zime, ali i dobar imunitet. Već godinama poznat kao hrvatski kralj češnjaka, Marijo Puškarić sada je postao i - kralj OPG-ova.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo