traži se pomoć vlade / Hrvatski proizvođači svinja strahuju zbog jeftinog uvoza iz Njemačke: 'Nismo uredili regulaciju'

Na hrvatsko tržište počelo je stizati jeftino svinjsko meso iz Njemačke

25.9.2020.
20:15
VOYO logo

Hrvatski proizvođači svinja su u velikim problemima. Ovoga tjedna na tržište je počelo stizati jeftino svinjsko meso iz Njemačke. Nakon pojave afričke svinjske kuge u toj zemlji srušena je cijena svinjskih polovica i prasadi. S obzirom da Njemačka ima zabranu izvoza u Kinu i Aziju ogromne količine njihovog svinjskog mesa stižu u Hrvatsku.

Visok pad cijena

Hrvatski proizvođači strahuju da će ih jeftina roba iz Njemačke dovesti na rub održivosti poslovanja zbog velikog pada cijena. Traže hitan angažman Vlade i novčanu pomoć jer tvrde da bi gubitci mogli dosegnuti i 100 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treba povezati proizvođače, prerađivače i trgovačke lance kao kanale naših prodaja. Ne mogu funkcionirati svaki za sebe kao tri odvojena svijeta, nego to mora biti jedan lanac koji onda doprinosi i jačanju proizvodnje i trgovine'', kazao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Image
bezopasna za čovjeka /

U Njemačkoj potvrđen slučaj afričke svinjske kuge

Image
bezopasna za čovjeka /

U Njemačkoj potvrđen slučaj afričke svinjske kuge

''Mi nismo od ulaska u EU 2013. godine primijenili do kraja uredbu o uređenju tržišta. Primijenili smo onaj obavezni dio , a onaj koji nije obavezan upravo je ta regulacija
između proizvodnje, prerađivača i trgovine. Moramo to primijeniti ako želimo da naša poljoprivredna proizvodnja ima neku budućnost'', objašnjava Kuterovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena u jednom tjednu nakon pojave afričke svinjske kuge kod divljih svinja, pala je za tovljenike preko 12 posto, a za prasad preko 30 posto. Kina je tada prestala kupovati iz Njemačke, kaže Kuterovac, ali to meso uredno dolazi u RH.

''Gubitka će svakako biti, ali veći i srednji proizvođači imaju neke rezerve. Nažalost, puno onih malih će nastradati'', rekao je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo