od 2024. / Hrvatski školarci uskoro bi mogli u školi provesti i 9 godina. Među rijetkima smo koji nisu uveli tu obvezu

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

U Švedskoj, Finskoj, Litvi i Srbiji program predškole računa se kao početak obaveznog obrazovanja

17.6.2022.
9:54
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

U pokušaju slijeđenja trendova europskih država u kojima se program obavezne predškole računa kao početak obaveznog obrazovanja, obrazovna vlast u Hrvatskoj planira uvesti novi koncept predškole, piše u petak Jutarnji list.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u planu je obaveznu satnicu predškole povećati sa sadašnjih 150 do 250 sati na oko 500 do 700 sati kroz čitavu pedagošku godinu prije upisa djeteta u osnovnu školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom bi predškolci imali obvezu boravak u vrtićima kontinuirano pet dana u tjednu od rujna do lipnja, umjesto dosadašnjih maksimalno tri sata dnevno kroz četiri mjeseca (oni koji ne pohađaju redovni program vrtića).

Program predškole u Hrvatskoj obavezan od 2013. godine, no kako kažu u Ministarstvu, slijedom europske prakse nužno ga je unaprijediti jer ne zadovoljava standarde obaveznosti i ne ulazi u Eurydice statistiku obaveznog obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KUHAJ SI SAM!' /

Domaćinstvo kao obavezni predmet? 'Učenik koji ne zna napraviti sendvič, već je gladan kad mama dođe'

Image
'KUHAJ SI SAM!' /

Domaćinstvo kao obavezni predmet? 'Učenik koji ne zna napraviti sendvič, već je gladan kad mama dođe'

Zato je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU s osmogodišnjom obaveznom školom. Pritom, kao i BiH, ima tzv. part-time program predškole. Uvođenjem ful-time predškole Hrvatska cilja produljiti obavezno obrazovanje na devet godina.

Cilj je snažnije povezati rani i predškolski odgoj s osnovnoškolskim, pri čemu nam kao primjer mogu poslužiti Finska, Norveška i susjedna Slovenija, kažu u Ministarstvu. Naime, u Finskoj se nacionalni kurikulumi za rani predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje nadopunjuju, a Sloveniji su kurikulumi dječjih vrtića i oni školskih predmeta rezultat iste kurikularne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švedskoj, Finskoj, Litvi i Srbiji program predškole računa se kao početak obaveznog obrazovanja. Pritom u zemljama s punim opsegom predškole program traje značajno više od programa predškole u Hrvatskoj. U Finskoj predškola minimalno traje 700, u Litvi 640, a u Srbiji četiri sata dnevno devet mjeseci.

Po analizi ministarstva, u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Latviji, Nizozemskoj Poljskoj, Francuskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj početna dob za obavezno obrazovanja spuštena je na predškolsku razinu, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo