zajedničke misije / Hrvatski vojnici otputovali u Mađarsku. Milanović: 'Tu odluku nisam donio lako'

U misiji sudjeluju i Slovaci, Mađari, Rumunji i Bugari

27.7.2022.
21:15
VOYO logo

Hrvatski vojnici otputovali su Mađarsku jer tamo počinje dugonajavljivana NATO-ova misija borbenih skupina središnje i jugoistočne Europe. U misiju o kojoj se, zbog rata u Ukrajini, govori još od ožujka, vojnike je ispratio predsjednik Republike. Uz poruku da ovu odluku nije donio lako.

Četiri vojnikinje i 56 vojnika Prvog hrvatskog kontingenta dio su NATO-ve zajedničke misije u Mađarskoj, posebno oformljene zbog rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša prvenstvena zadaća je tamo da se uvježbavamo s našim NATO snagama, s našim NATO partnerima", kazao je kapetan fregate Ivan Zečević.

Sigurnost njegovih ljudi je prioritet, kaže. Iskusnom je zapovjedniku to peta međunarodna misija, no mnogim je vojnicima prva. Pripremali su se od ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi je prva misija u međunarodnom okruženju i takoreći veselim se i uzbuđena sam što idemo", skupnica Matea Tuškan, pripadnica vojne policije u Karlovcu.

"Spremni smo. Moral i motivacija su na visokoj razini što se tiče mog tima tako da nema straha", tvrdi poručnik Ivan Lovrić, zapovjednik protueksplozivnog tima u 1. kontingentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ima zabrinutosti kod vrhovnog zapovjednika koji je zbog neizvjesnog ozračja u Europi teške ruke potpisao odlazak hrvatskih vojnika.

Iako je misija mirovna, i zapovjednik kaže, rizik je uvijek velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u Đakovu /

Milanović: Hrvatska vojska nije imala međunarodnu pomoć. Imala je opstrukcije, prijezir, nepovjerenje...

Image
u Đakovu /

Milanović: Hrvatska vojska nije imala međunarodnu pomoć. Imala je opstrukcije, prijezir, nepovjerenje...

"Ni jedna misija nije mirna misija. Uvijek je to izazov. Kada bi samo pročitali vijesti iz, recimo Cipra, gdje je kao mirovna misija, gdje je kao ljetovalište, tamo vam je poginulo oko 300 pripadnika UN-a. Dakle, niti jedna misija nije mirna. Mi smo vojnici i snosimo određeni rizik", kaže kapetan fregate Ivan Zečević Tadić, zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta.

Zapovjednik misije u kojoj sudjeluju i Slovaci, Mađari, Rumunji i Bugari je hrvatski general Denis Tretinjak. Cilj je jačanje zajedništva NATO saveza. A u hrvatskom vojnom vrhu umjesto zajedništva - repriza. Na istom mjestu kao i predsjednik, iste je vojnike, ali jučer, prije misije pozdravio ministar obrane. Rekao je da su ulaganja u hrvatsku vojsku nikad veća s čime se nije složio vrhovni zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i ono što im nedostaje, hrvatski vojnici, uz smijeh kažu, znaju premostiti posebnim vještinama.

"Nauči se dosta u međunarodnom okruženju. Neke procedure, tehničke, taktičke. Od opreme, naoružanja, koje mi u Hrvatskoj nažalost nemamo. Ali hrvatska vojska ne zaostaje puno. Štoviše, kad treba majstore improvizacije, daj Hrvata", objašnjava narednik Dražen Petrinec, zapovjednik tima u 1. kontingentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdeset vojnika koji predstavljaju hrvatske boje u NATO savezu, kući se vraća za oko pola godine.

Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike