hvalevrijedna misija / Hrvatsko srce kuca i za Afriku: Pogledajte kako izgleda najbolji školski centar u Ruandi nazvan po hrvatskom humanitarcu

Centar nosi ime pokojnog misionara Vjeke Ćurića, humanitarca koji je od genocida spasio prema procjenama čak stotinu tisuća ljudi

27.3.2021.
19:20
VOYO logo

Hrvatsko srce kuca i za Afriku, odnosno za Centar „Otac Vjeko“ u Ruandi. Centar nosi ime pokojnog misionara Vjeke Ćurića, humanitarca koji je od genocida spasio prema procjenama čak stotinu tisuća ljudi, prije nego što je i sam ubijen.

Njegovu misiju nastavio je fra Ivica Perić, a što je sve učinio za tamošnju djecu i njihovo školovanje donosi Nikolina Radić.

Nemaju puno, ali cijene sve što imaju. Ovi mališani imaju tu sreću da pohađaju vjerojatno najbolji školski centar u Ruandi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kazalište sa srcem /

Gdje je bio Zoran Šprajc? Na predstavi u sklopu humanitarne akcije kojoj je cilj pomoći bolnici u Petrinji

Image
Kazalište sa srcem /

Gdje je bio Zoran Šprajc? Na predstavi u sklopu humanitarne akcije kojoj je cilj pomoći bolnici u Petrinji

''Volim moje učitelje i spreman sam učiti'', rekao je Dan, učenik Centra Otac Vjeko.

''Volim čitati knjige, volim čitati priče u školi'', kazala je Vanesa, učenica Centra Otac Vjeko

U misiji, koju je u malom Kivumu vodio ubijeni misionar i humanitarac fra Vjeko Ćurić, njegov je nasljednik fra Ivica Perić uz pomoć donacija, uglavnom iz Hrvatske, izgradio školski kompleks

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sam početak je bio skroman. Imali smo jednu učionicu s 36 đaka i u toj su učionici bili smješteni zidari, stolari i krojači. I onda smo polako počeli da razvijamo školu, da gradimo i da povećavamo broj đaka'', rekao je fra Ivica Perić, voditelj Centra Otac Vjeko, Ruanda.

Dati zanat u ruke ovim mladim ljudima znači dati im egzistenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ovoj školi svaki učenik ima vlastitu šivaću mašinu'', kazao je učenik Milet.

''Ja sam ovdje sada nastavnik stolarima, a ranije sam bio učenik ove škole 1998., bio sam u prvoj generaciji'', rekao je nastavnik Centra Otac Vjeko Jean Paul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djecu se potiče da se bave sportom, pa sada grade i školsku sportsku dvoranu. Osim za dvoranu, donacije su uvijek dobrodošle i za školsku kuhinju.

''Svi koji pohađaju našu školu imaju topli obrok u školi. Djeca u vrtiću idu kućama u podne, ali prije toga oni imaju toplu kašu'', kazao je fra Ivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je u uvjetima općeg siromaštva to jedini obrok u danu. Zbog toga je Osječanka Maja sa suprugom Željkom prije 10 godina i osnovala Humanitarnu udrugu „Srce za Afriku“.

''Kad odete tamo i vidite te razmjere siromaštva, koje sam ja vidjela u Kivumu i koji su me zapravo nagnali na to da pomognem i tamo, ne samo u Hrvatskoj. Volim reći da je ono što je u Hrvatskoj siromaštvo, u Ruandi je blagostanje'', rekla je Maja Sajler Garmaz, voditeljica Humanitarne udruge Srce za Afriku.

Ova je udruga već pomogla u izgradnji vrtića, osnovne škole, dviju srednjih, dva učenička doma i kuće za učitelje. Vjeruju da će Hrvati i dalje imati srca za Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve one koji žele pomoći, ovo je broj računa otvoren u Addiko banci:

Humanitarna udruga Srce za Afriku
HR7725000091101366453

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo