PROBOJ VIRUSA U ŠKOLE / Hrvatskom se širi žutica, epidemija prljavih ruku: 'Komplikacije od ove bolesti su rjeđe'

Inkubacija traje od 15 do 50 dana, a osoba je zarazna dva tjedna prije pojave simptoma i tjedan nakon

2.5.2022.
20:00
VOYO logo

U Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu nema praktične nastave, ali ima 13 slučajeva hepatitisa A. Zaraženo je 10-ero učenika i 3 djelatnika. Prva obavijest stigla je prije 10 dana.

"Kad me kolegica u nedjelju preko Teams aplikacije kolegica obavijestila da je još jedan učenik pozitivan, odmah sam nazvao dežurnog epidemiologa i tražio preporuke što napraviti. Bilo mi je rečeno da obustavim svaki dodir s namirnicama, a teoretska nastava da može ići", kazao je Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaviješteni su roditelji i učenici koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Dezinficirana je cijela škola, a onda još jednom i svi kabineti i restoran.

Image
VAŽNO JE ZNATI /

HZJZ za RTL: 'Već je oko 90 slučajeva hepatitisa A među učenicima', ovo su simptomi i način zaraze

Image
VAŽNO JE ZNATI /

HZJZ za RTL: 'Već je oko 90 slučajeva hepatitisa A među učenicima', ovo su simptomi i način zaraze

"Kako se taj virus probio kod nas to je teško reći. Jedan kolega je ne znajući da ima virus u sebi, sad da li je nulti pacijent, ali ne možemo to potvrditi jer ne znamo", kazao je Smodlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je 90-ak slučajeva, od kojih je 41 u Zagrebu. Zaraza je potvrđena u sedam škola, prva je bila Ugostiteljsko-turistička.

"Pripremom hrane na jednom događaju koji bio povezan s ostalih šest škola su se zarazili i učenici tih ostalih 6 škola u gradu Zagrebu", kazala je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inkubacija traje od 15 do 50 dana, a osoba je zarazna dva tjedna prije pojave simptoma i tjedan nakon. Simptomi su gubitak teka, mučnina, slabost, glavobolja, bol ispod desnih rebara i žutica.

U Klinici za infektivne bolesti posljednja dva mjeseca veći je broj hospitaliziranih. Do sada 50-ak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hospitalizirani pacijenti su oni koji požute. 99 % bolesnika se izliječi, jetra se oporavi bez nekih naših velikih intervencija. Komplikacije su rjeđe, to može biti dulje prisutna žutica, mogu se nalazi popraviti, pa onda brzo pokvariti", kazala je Adriana Vince, pročelnica Odjela za virusni hepatitis.

Hepatitis A uglavnom se prenosi konzumiranjem hrane i vode zagađene fekalijama ili izravnim kontaktom sa zaraženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo očekivati porast epidemije narednih dana. Radi se o većoj epidemiji hepatitisa A . Trebamo doista prati ruke", tvrdi Pem Novosel.

Perite ruke! Slušali smo to dvije godine, ali, čini se, nismo naučili. Nakon korone širi se bolest prljavih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo