koliko košta nova školska godina / I dok svi govorimo samo o organizaciji nove školske godine zbog korone, roditelji su na mukama zbog ogromnih izdataka prije škole

Image
Foto: PIXSELL

Kada se sve zbroji, roditelj po jednom školarcu ne može proći ispod 1000 kuna

5.9.2020.
14:00
PIXSELL
VOYO logo

Ove godine polazak u školi izuzetno je stresan za mališane i njihove roditelje zbog specifične situacije zbog pandemije koronavirusa. No, dodatan stres kao i svake godine roditeljima zadaju i troškovi koje iziskuje nabavka knjiga, odjeće, obuće te drugih školskih potrepština. Doznali smo koliko košta oprema djeteta za školu.

I dok neki gradovi osiguravaju djeci besplatne udžbenike što uvelike smanjuje trošak roditeljima na početku školske godine, nemaju svi tu privilegiju, ali i onima kojima su osigurani besplatni udžbenici slijede još poprilični izdaci prije početka nove školske godine poput kupnje bilježnica, torbi, pernica, obuće... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplje za prvašiće

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Tu najskuplje prolaze roditelji prvašića koji moraju kupiti doslovno sve, osim ako imaju starije dijete od kojeg mogu naslijediti torbu ili pernicu. 

Proizvođači školske opreme svjesni su na što su djeca slaba i na njihovu opsesiju određenim likovima iz crtanih filmova. Tako itekako povećavaju cijenu kako torbi, tako i ostalih stvari za školu s omiljenim dječjim likovima, popularnim nogometnim klubovima, superjunacima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Škola unatoč koroni: Kako će funkcionirati nastava i jesu li škole spremne za nova pravila?

Cijene školskih torbi kreću se od 250 kuna pa dosežu do 1200 kuna.

Jedno od posljednjih istraživanja pokazalo je da težina torbe treba biti limitirana čak na deset posto težine tijela djeteta jer već težina od 15 posto ili 20 posto u odnosu na deset posto povećava izglede za naginjanje glave prema naprijed, subjektivne zdravstvene smetnje djeteta poput umora, iscrpljenosti i boli u leđima, te poteškoće u hodanju i održavanju ravnoteže. Tako da bi roditelji prilikom kupnje torbe trebali pripaziti da je torba što je moguće lakša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularni likovi

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Ove godine dječaci osim za nogometnim klubovima čija imena i dalje žele vidjeti na svojim školskim torbama, žele torbu s natpisima iz popularne igrice Brawl Stars, a među djevojčicama i dalje je popularan Frozen kao i Love Grows Gorjuss čija se cijena torbi kreće oko 600 kuna naviše.

Popularne  su i školske torbe na kotačićima, a njihova cijena u prosjeku je oko 500 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge trgovine u svojoj ponudi imaju već gotovo setove školskih torbi s pernicama, vrećicama za tjelesni, novčanicima, malim dodatnim pernicama, a cijena takvih setova kreće se od 700 pa čak do 2000 kuna. 

Za pernice uz prosjeku treba izdvojiti oko stotinjak kuna (110 do 160 kn), naravno cijena ovisi o tome je li pernica već napunjena sa svim potrebnim školskim priborom, je li jednostruka ili dvostruka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odjeća i obuća?

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Cijena vrećica za papučice, koje nisu neophodne, iznose od 30 do 50 kuna.

Naravno potrebne su i bilježnice, a njihova cijena na tržištu je uistinu raznolika. One najjeftinije mogu se već kupiti po kunu i pol, ali naravno cijena bilježnica ovisi o kvaliteti i debljini papira, broju listova pa time i cijena kvalitetnih bilježnica raste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeci su potrebni i omoti za udžbenike i bilježnice, koje roditelji mogu naručiti u mnogim knjižarama baš po mjeri za određenu školu i razred koji njihovo dijete pohađa. Tako primjerice cijena omota za dvojicu školaraca za drugi i četvrti razred, i za udžbenike i bilježnice, je oko 120 kuna.  

Djetetu će biti potreban i pribor za likovni, većinom se u trgovinama mogu naći već gotove likovne kutije sa svim potrebnim za likovni odgoj, a cijena takvih kutija kreće se od 150 do 180 kuna ovisno o proizvođaču. U tim kutijama je sve potrebno od crtaćeg ugljena, crnog tuša, ljepila u stiku, palete za tempere, grafitnih olovki, gumice za brisanje, čašice za vodu, tempera, drvenih bojica, flomastera, vodenih boja, voštanih boja, plastelina, škarica,bijelog glinamola i kistova. Naravno roditelji mogu i odvojeno kupiti sve potrebno ili postojeću likovnu kutiju samo nadopuniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nužnog školskog pribora, tu su još i tenisice za tjelesni, zatim papuče za školu, a i garderoba za jesenske dane. Kada se sve zbroji roditelj po jednom školarcu ne može  ni uz najbolju volju proći ispod tisuću kuna, a ako kupuje svom djetetu sve novo, bez udžbenika, troškovi se mogu narasti i do dvije tisuće kuna. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo