Samo u Hrvatskoj / Iako je bespravno koristila njeno zemljište, Općina Bale tvrtki Vallis mora isplatiti 3 milijuna kuna!

Image
Foto: Thinkstock.com

Nejasno je kojom je logičkom i pravnom podlogom Vallis uopće uzurpirao tuđe, općinsko, baljansko zemljište, a o presudi ne treba ni govoriti

30.11.2018.
16:12
Thinkstock.com
VOYO logo

Općina Bale umaškoj tvrtki Vallis koja je više od desetljeća bespravno koristila njihovo zemljište veličine veličine 6.500 metara, mora platiti iznos od 1,4 milijuna kuna. 

Toliko je Vallis, prema sudskom rješenju, uložio u uređenje prostora koji je koristio bespravno. Tome treba pridodati i kamate u nevjerojatnom iznosu od 1,6 milijuna kuna. Sveukupno, Općina Bale tvrtki Vallis, koja je bez ikakvog ugovora o zakupu koristila njeno zemljište, sada mora platiti 3 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu bizarnu odluku donio je Županijski sud u Osijeku, a još jedna stavka u njoj izaziva pravo zgražavanje. Naime, Vallis po njoj Općini Bale, koja mu mora platiti troškove njegovog uređenja, istodobno mora vratiti nelegalno korišteno zemljište koje mu je u naravi služilo kao skladište građevinskih strojeva i materijala.

Nejasno je kojom je logičkom i pravnom podlogom Vallis uopće uzurpirao tuđe, općinsko, baljansko zemljište, ogradio ga žičanom ogradom kao jednu cjelinu i bez pratećeg ugovora godinama ga držao u posjedu. Kako bi svoje zemljište vratila u posjed, Općina Bale je odavno tužila umaški Vallis, no taj se spor i dalje vodi u isčekivanju konačnog rješenja. Od Vallisa sudskim putem potražuju i novac za korištenje svog zemljišta i kako sad stvari stoje, taj će novac u konačnici i dobiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se, naravno, pitanje kada je, u čijem načelničkom mandatu, Vallis prisvojio općinsko zemljište i zašto je tek aktualni načelnik Edi Pastrovicchio pokrenuo tužbu za vraćanje u posjed i tužbu za naknadu troškova korištenja. Njegovi su prethodnici po tom pitanju iz nepoznatih razloga očito zakazali. No upravo se Pastrovicchio sada našao na udaru oporbe, i to ujedinjenog IDS-a i Živog zida koji zajedno traže njegovu ostavku.  

Tako bivši načelnik Bala Silvano Modrušan iz IDS-a sada postavlja pitanje o velikim troškovima koje Bale trebaju platiti Vallisu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da se na prvostupanjsku presudu u sporu s Vallisom čekalo desetak godina, nismo očekivali da će drugostupanjska biti riješena u nepunih mjesec dana. Postavlja se pitanje je li naša žalba uopće razmatrana ili je nekom automatikom, bez da se ulazilo u suštinu, potvrđena prvostupanjska. Želim podsjetiti da je vlast u Balama prije 2000. godine, za vrijeme vlasti nezavisnog načelnika, uvela dvije tvrtke u posjed bez natječaja i bez bilo kakvog ugovora. Godinama su te tvrtke, od kojih je jedna umaški Vallis s 6.500 četvornih metara, a druga Geokop iz Bala s 5.500 četvornih metara, koristile 12 tisuća četvornih metara općinskog zemljišta bez bilo kakve pravne osnove i bez naknade. Prethodna vlast sa sadašnjim vijećnikom IDS-a Silvanom Modrušanom, koji sada nas proziva za ovaj slučaj, iako svi dobro znaju da mi s time nismo imali ništa, u svoje tri godine mandata nikakvom radnjom nije pokušala riješiti problem s Vallisom, iako je s njime bio upoznat. Nije riješio ni problem s Geokopom, koji je tek na našu intervenciju Općini vratio njeno zemljište. A možda Modrušan nije reagirao jer je aktualna vijećnica HNS-a Ljiljana Delabernardina, koja je tada bila u SDP-u, s Geokopom koristila to zemljište, isto tako godinama i bez plaćanja zakupa", prokomentirao je načelnik Pastrovicchio, piše Glas Istre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo