Novinar i dopisnik albanskih medija / Idro Seferi za Direkt: 'Ne vjerujem da bi se Vučić usudio poslati vojsku preko granice'

Kaže kako je čudno što EU ima drugačiji stav od NATO-a

13.10.2021.
22:39
VOYO logo

Cijela ova situacija na relaciji Srbija - Kosovo kuha se od kako je vlada u Prištini odlučila da vozila s registracijskim oznaka Srbije ne mogu više ući na Kosovo osim ako ne stave privremene oznake Republike Kosovo, kao odgovor na isto takvu mjeru koju je ranije uvela Srbija.

Nakon toga je došlo do blokade prometnica, stigla je kosovska interventna policija, s druge strane granice srpska vojska i evo danas je došlo do nemira, nasilja i pucnjave.

Na izravnoj video vezi u Beogradu je novinar i dopisnik albanskih medija, Idro Seferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će situacija ostati izolirana za sada, ali kako je ovo već drugi slučaj u posljednje vrijeme kako se događa eskalacija tenzija.

"Očekujem da u budućnosti bude još problema, samim tim što dialog u Bruxellesu je išao sporije i strane očigledno nisu zainteresirane da naprave bilo kakav pomak u postizanju finalnog dogovora. Ono što smo vidjeli danas, ima tu i dio politike, ali tenzije su velike. Imali smo poruke međunarodne zajednice koja je kritizirala to. Svakako reakcije nisu falile od strane Srbije i  to ne pomaže zaista smirivanju tenzija između sjevera i juga na Kosovu, ali to će utjecati sigurno i u pregovorima u Bruxelles", kazao je Seferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seferi kaže kako je za cijeli prostor na Kosovu odgovoran NATO te kako ne vjeruje da bi Vučić poslao tamo vojsku.

"Jer to bi značilo početak novog rata između Srbije i Kosova i treba uzeti u obzir da 70 posto Srba ne živi sjeverno nego južnije, tamo gdje su Albanci većina, ali cijela ova igra koja se događa, ne samo sada, nego proteklih par godina oko spominjanja ponovno rata i ratnih ideja i same tenzije koje su se dogodile prije par tjedana, zastrašuju narod koji tamo živi i naravno ne pomažu uopće nikakvom pomirenju ili postizanju bilo kakvog dogovora između Srbije i Kosova, a tu su naravno i politički interesi koji postoje s obje strane koje ne pomaže u smirivanju tih tenzija", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako svako spominjanje tenkova i oružja u našem području podsjećaju na jako loše stvari koje su se dogodile između dva naroda.

"Ali ne samo između Kosova i Srbije i trebala bi međunarodna reakcija bude mnogo jača nego što je ona sada u odnosima Prištine i Beograda", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RATNO STANJE /

Vučić na granici s Kosovom: 'Imamo neke koji ne žele da se Srbija brže razvija, hoće nas uvući u sukob'

Image
RATNO STANJE /

Vučić na granici s Kosovom: 'Imamo neke koji ne žele da se Srbija brže razvija, hoće nas uvući u sukob'

U Beograd stiže Putin 

Kaže kako je čudno što EU ima drugačiji stav od NATO-a. 

U tijeku javljanja dogodio se kratki prosvjed te je Seferi rekao kako je policija blokirala prolaz do Skupštine te kako je bilo uhićenja prosvjednika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo