EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI / Ima vožnje i bez automobila: Besplatno se vozite gradskim biciklima ili ih povezite vlakom, a možete i na raft na Savi

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Održivi načini prijevoza urbane prostore čine ugodnijim mjestom za život i rad

16.9.2020.
9:10
RTL / PIXSELL / Pixabay
VOYO logo

Sredina je tjedna, ali i početak Europskog tjedna mobilnosti uz slogan ''Mobilnost s nultim emisijama za sve''. I ove ''koronagodine'', u kojoj se dodatno pokazala važnost i (ne)mogućnost kretanja, održava se od 16. do 22. rujna, s ciljem poticanja malih i velikih gradova na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Osim promicanja uključivoga pristupa koji obuhvaća sve građane i građanke, sloganom ''Mobilnost za sve'' želi se istaknuti i važnost prijevoza s nultim emisijama, a jon je i odraz ambicioznog cilja iz Europskog zelenog plana - da Europa do 2050. postane prvi klimatsko neutralan kontinent.

Image
SMANJENJE EMISIJA /

Europa do 2050. kao prvi klimatsko neutralan kontinent: EP planira donijeti vrlo ambiciozan zakon

Image
SMANJENJE EMISIJA /

Europa do 2050. kao prvi klimatsko neutralan kontinent: EP planira donijeti vrlo ambiciozan zakon

Cilj Europskog tjedna mobilnosti, koji se svake godine obilježava u organizaciji Europske komisije, jest podizanje razine javne svijesti o potrebi aktivnog pristupa protiv zagađenja uzrokovanoga povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je plan tijekom provedbe kampanje građanima i građankama približiti prednost izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u gradovima.

U urbanim sredinama nude se brojne mogućnosti mobilnosti poticanjem na izbor održivih načina prijevoza kako bismo smanjili emisije CO2, poboljšali kvalitetu zdravlja, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učinili ugodnijim mjestom za život i rad. Motorizirani i nemotorizirani načini mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi - hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom ili hoverboardom, javnim prijevozom - autobusom, tramvajem, vlakom ...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije stvar samo u broju kilometara biciklističkih staza

Dobra je to prilika i da gradske vlasti još jednom budu suočene s potrebom izgradnje i razvoja prateće infrastrukture te njezine kvalitete, a slično vrijedi u slučaju javnoga prijevoza. Primjerice, mnogi se gradovi u Hrvatskoj vole hvaliti nizanjem kilometara biciklističkih staza, ali ta je infrastruktura loša i protupropisna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je inače sve podređeno četiri kotača jedna od aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti koja uvijek razveseli većinu građanki i građana jest ''Dan bez automobila'', koji će se održati 22. rujna. No, tu je i niz drugih aktivnosti pa će tako primjerice, za vozače ZET-a biti održane edukacije o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom. 

Svi građani i građanke u Zagrebu će danas moći besplatno voziti gradske bicikle na 24 sata i sudjelovati u besplatnoj edukaciji za odrasle bicikliste i biciklistkinje, a bit će prilike i da se okušate u raftu rijekom Savom od Jadranskog do Željezničkog mosta, a ovdje možete detaljno proučiti cijeli program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Nastavni zavod za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'' pridružuje se i ove godine obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, a neke od njihovih javnozdravstvenih akcija uključuju i ''Hodanjem do zdravlja'' u četvrtak 17. rujna te biciklijadu u subotu 19. rujna ''Biciklom do zdravlja 2020'', koja kreće s Bundeka i vozi do Svete Nedjelje. Ovdje možete pronaći više detalja i informacije i o ostalim aktivnostima Štamparaca.

Uz snažnu podršku poticanju novih mjera za suzbijanje pandemije reorganizacijom prometnih površina ka održivim oblicima kretanja svojim aktivnostima uključio se i ove godine i Sindikat biciklista pa je tako opet u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom osiguran besplatan prijevoz bicikala u svim vlakovima u kojima je omogućen prijevoz bicikala na području Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: FB
Image
Foto: FB

Brojne lokalne samouprave ulažu velike napore u promicanje održive urbane mobilnosti, a najuspješnije mogu osvojiti Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 50.000 stanovnika, a druga manjima od te brojke. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti, a od lani se dodjeljuje i Nagrada za sigurnost u gradskom prometu.

Ove godine u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje 40 zemalja i 2.014 gradova, među kojima je i šest gradova iz Hrvatske: Zagreb, Rijeka, Osijek, Koprivnica, Kutina i Drniš, a sve prijavljene aktivnosti i događaje možete potražiti na stranicama Europskog tjedna mobilnosti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo