na Markovu trgu / Imaju ga vatrogasci i policajci, ali ne i djelatnici hitne pomoći: Za beneficirani radni staž prosvjedovalo je njih 500

Iako su im i ministar zdravstva i ravnateljica Zavoda za hitnu dali podršku, nisu ih primili - nego su lopticu prebacili Ministarstvu rada i sindikatima

14.4.2022.
19:35
VOYO logo

Iz svih županija na glavnom zagrebačkom trgu. Njih 500 od 3700 zaposlenih. Nije štrajk, nego prosvjed, a na čelu medicinska sestra s hodalicom.

"Poruka je 62 godine i još četiri. Moći ću, moći ću. Samo zbog ovih mladih", rekla je djelatnica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Jelena Baždarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I krenuli su u borbu za beneficirani radni staž koji su imali prije više od 20 godina. Jedina su žurna služba koja ga sad nema.

"Ima nekih težih, nekih lakših stvari, ali mislim da su najgore prometne nesreće s mladim ljudima i to je svima teško", rekla je Marijana Režić, djelatnica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam iz Metkovića, sklopio sam se s ekipom iz Makarske i Vrgorca. Slušajte udaljenost je velika, slobodan sam, tako da sam se mogao pridružiti ovoj inicijativi", kaže Kosta Malezija, djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Transparenti s porukama za staž koji u Hrvatskoj postoji za 13 zanimanja i 52 radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je za promjene. Ako su već javno dali podršku da će onda i nešto napraviti i da to neće samo ostati na riječima", rekao je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Kristijan Bosak.

Image
nezadovoljni uvjetima rada /

VIDEO Djelatnici Hitne prosvjeduju - krenuli prema Markovu trgu, predvodi ih medicinska sestra na štakama

Image
nezadovoljni uvjetima rada /

VIDEO Djelatnici Hitne prosvjeduju - krenuli prema Markovu trgu, predvodi ih medicinska sestra na štakama

Ravnateljica krovnog Zavoda, Maja Grba Bujević, dala im je podršku, baš kao i ministar zdravstva. Ali ih danas nisu primili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se najavili vladajućima, ali imaju valjda pauzu pa ne mogu. Mi ćemo biti zadovoljni sa Zakonom. Sa zakonom za hitnu medicinu", rekao je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije, Tomislav Petrušić.

Beroš je pak lopticu prebacio na Ministarstvo rada, iz kojeg kažu - nije upućen zahtjev, treba izraditi elaborat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Elaborat je jedna ping-pong loptica koja se prebacuju s izlikom da nas se samo riješe na neki način.  Hitna pomoć je imala skraćen radni vijek, imali smo 95-e, izvadite to iz ladica ili proglasite Zakon o hitnoj pomoći", rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine, Danijel Šota.

Na istom trgu prosvjedovali su i 2018. godine. Među prosvjednicima i onda i sada - ista lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mladi ljudi kao što su medicinske sestre i tehničari i liječnici traže izlaz iz neke situacije. I odlaze u inozemstvo", rekao je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Silvio Šarec, 2018. godine.

"Ne nije se ništa promijenilo. Promjena je jedina što nas je sad došlo u većem broju", kazao je Šarec sada i dodao kako se nada da neće više prosvjedovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su prosvjedovali, iako ih nitko nje primio - dobili su poziv iz Ministarstva zdravstva za sastanak idući utorak - simbolično 19.4.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo