ivo josipović / 'Imamo zapovjednicu Oružanih snaga koja nema hrabrosti reći podređenom da je smijenjen'

Pljušte reakcije, oporba je složna - predsjednica je zlouporabila sigurnosni sustav, mora otići!

22.12.2018.
18:45
VOYO logo

O slučaju smjene Radeljića razgovarali smo s prethodnikom aktualne predsjednice Ivom Josipovićem.

Na upit Josipoviću smatra li da će predsjednica morati snositi posljedice ukoliko je istina ono što tvrdi bivši savjetnik Radeljić, komentirao je da je priča vrlo ozbiljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao prvo, ne znamo je li istina što je Radeljić rekao, on je poznati spin maher stoga ne bih isključio i drugu stranu priče. No priča je vrlo ozbiljna, i ako je točno što kaže, predsjednica bi trebala odstupiti, odnosno biti smijenjena, i to ne samo ona nego i neki drugi.

Prema tome mislim da je taj pravni politički aspekt izniman, međutim ako je točno što je predsjednica rekla, postavljam logičko pitanje - što je takva osoba radila u uredu predsjednice? Znamo o čemu je riječ - riječ je o tome da je predsjednica nesamostalna i da je u jednom trenutku bila u funkciji krajnje desnog krila, rekao bih, i dijelom obavještanog podzemlja u našoj zemlji, da je u skorije vrijeme shvatila da to nije dobar put za obnovu mandata i da joj treba bolja suradnja s HDZ-om. Predsjednica je indirektno rekla da kvari odnose s Vladom prema tome mislim da je predsjednica odlučila promijeniti stranu", komentirao je Ivo Josipović za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadodaje da ne želi nagađati tko ovdje govori istinu. "Imamo ovdje spin mahera koji se vodi opasnom tezom, ali s druge strane imamo predsjednicu koja koristi tog mahera stoga ni ona nije ništa vjerodostojnija u tom iskazu od njega i mislim da jedini način da se istina utvrdi je da se provede ozbiljna istraga saborskog povjerenstva, ali i DORH-a", kazao je.

Smatra da je smjena savjetnika trebala biti drugačije obavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To treba izgledati tako da osobi, koja je do jučer kod vas radila, kažete da imate druge prioritete, zahvalite i to je posao za onog koji je postavio ljude, dakle, za predsjednika ili predsjednicu. Strašno je, kad pogledate, da imamo osobu koja je predsjednik države, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga koja nema ni snage ni hrabrosti da svom podređenom kaže o čemu se radi", smatra Josipović.

Nadodaje da ga brine moguća zloupotreba sigurnosnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje prepoznajem mogući problem i želim se nadati da to nije problem sigurnosnog sustava već problem same predsjednice. Cijelo ovo ponašanje i njen odnos na političkoj sceni prema strujama jasno govori o tome kako u Hrvatskoj djeluje paraobavještajno podzemlje i mislim da je krajnje vrijeme da oni koji su za to odgovorni to raščiste", ustvrdio je.

Smatra da su i nadolazeći izbori svemu ovome doprinijeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da je eksplicitno premijer dao predsjednici na znanje da buduća podrška ovisi o tome s kim radi. Ne znam hoće li biti promjena", zaključio je za RTL Danas te nadodao kako će o kandidaturi razmišljati kada za to dođe vrijeme.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike