KAD ĆE KRAJ ŠPICE? / Imunolog Jonjić za Direkt: 'Bojim se da ovo nije vrhunac. Užasno smo relaksirani'

Vikendom svi odmaraju, ali ne i korona. Brojke luduju. Dvostruko je više zaraženih nego prošli ponedjeljak.

25.10.2021.
22:15
VOYO logo

Suprotno očekivanjima HZJZ-a da je špica četvrtog vala bila prošlog tjedna, broj dnevno zaraženih i dalje neumoljivo raste. Ipak kakva-takva procijepljenost očito je odigrala ulogu u usporavanju epidemije pa broj oboljelih ne raste tako brzo, a smrtnost je sada dvostruka manja nego prije godinu dana.

I vjerojatno su veliki rast broja zaraženih i nešto blaže posljedice doveli do toga da su se Krizni stožer i državna vlast malo pogubili u tome koje mjere treba donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je šef Kriznog stožera i ministar policije Davor Božinović najavio produljenje školskih praznika, a iz ministarstva obrazovanja su odgovorili da to zasad ne dolazi u obzir. 

Vikendom svi odmaraju, ali ne i korona. Brojke luduju. Dvostruko je više zaraženih nego prošli ponedjeljak.

"Vidimo prema brojkama da je situacija stvarno zabrinjavajuća, da je ovaj tjedan u odnosu na prošli bilježimo skok kakav već dugo nismo viđali. Preko 17 tisuća oboljelih u odnosu na 10 tisuća pretprošli tjedan. Tako da se radi o značajnom porastu novooboljelih", kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović

Pa HZJZ uvodi nova pravila ponašanja i preporuke. Do sada cijepljeni koji su bili u kontaktu sa zaraženim nisu morali u samoizolaciju, sada kažu kako je najbolje da se u tom slučaju testiraju pet do sedam dana od kontakta. Riječki imunolog za Direkt objašnjava zašto smatra da će brojke još rasti.

"Bojim se da ovo nije vrhunac pandemije, naprosto zato što trenutno znamo da imamo visoki udio zaraženih među testiranim. Škole su počele okej prije više od mjesec dana, ali sada počinju fakulteti. Zatvaramo se svi više u prostorije, počelo je grijanje.", kaže imunolog Stipan Jonjić

Vrhunac pandemije lani je bio krajem godine. U prosincu je ukupno bilo 79 tisuća novih slučajeva. Preminulo je više od dvije tisuće ljudi. Smrtnost je bila 2,5 %. Dok je sada, u ovom valu posljednjih mjesec dana bilo 47 tisuća zaraženih, preminulo je 472 ljudi. Smrtnost je 0,99%.

"Mi smo užasno relaksirani kao da nakon ljeta nemamo nikakvih mjera, mi smo nakon ljeta nastavili živjeti u tom očekivanju da je to prošlo. I da je to prošlo vrijeme, ali pandemija nam se vratila u gorem obliku s delta sojom koji se brže širi i inficira i koja se najviše kreće. Tako da kažem moramo se pripremiti", kaže Jonjić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sindikati se bune /

Raste broj zaraženih učenika: Postoji li mogućnost za online nastavu? Istarski stožer o tome raspravlja sutra

Image
Sindikati se bune /

Raste broj zaraženih učenika: Postoji li mogućnost za online nastavu? Istarski stožer o tome raspravlja sutra

Iako su u prvom, drugom pa trećem valu brojke nosile nove i stroge mjera, za sada Stožer najavljuje pojačane kontrole nošenja maski u zatvorenom. Sve se glasnije govori o produljenju jesenskih praznika i da učenici ponovno nastavu prate s kauča, a ne iz školskih klupa. Takvu odluku najavio je i Istarski stožer. U zagrebačkoj Osnovnoj školi kralja Tomislava učenici od 5 do 8 razreda učiti će od doma deset dana.

"U jednom kraćem periodu od tjedan i pol brojke su se povećale. U višim razredima je 300 učenika, u kratkom razdoblju njih 20-ero je dobilo pozitivan test, a oko 120 učenika završilo je u samoizolaciji", kaže ravnateljica OŠ kralja Tomislava u Zagrebu Maja Car

U ukupnom broju zaraženih 22 posto su učenici. Koronu ima 3.820, a u samoizolaciji je više od 10 tisuća učenika.

"Doista se ne bi trebalo ići sa zatvaranjem svih škola jer situacija nije ista. Sad se vidi da su smjernice neprimjenjive i da ne pokrivaju sve situacije, učenici se druže i u parkovima i u javnom prijevozu", kaže glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan



Ministar obrazovanja kaže kako neće biti zatvaranja škole na nacionalnoj razini.

"Ako vi proglašavate nacionalni prelazak na nacionalnu razinu, morate donijeti odluku na razini Vladi i tu morate reći kada će se djeca vratiti u školu, a što ako tada situacija ne bude dobra", rekao je ministar Radovan Fuchs večeras u RTL-u Danas i dodao kako to nije opcija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra obrazovanja opcija nije ni pomicanje praznika, iako je danas šef Stožera Davor Božinović rekao da je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo